Volgens de Bloomberg Billionaires Index hebben de 22 rijkste personen van Rusland, in minder dan 24 uur na de invasie van hun land in Oekraïne, hun vermogen met 39 miljard dollar zien kelderen.

De kapitaalvernietiging kwam er nadat de MOEX Russia Index, de Russische beurs, in Moskou crashte en donderdag 33 procent lager sloot.

De Russische miljardairs hebben donderdag meer geld verloren dan in de dagen daarvoor, volgens Bloomberg.

De grootste verliezer was Vagit Alekperov, voorzitter van de in Moskou gevestigde oliemaatschappij Lukoil, die zijn vermogen in één dag met een derde zag dalen, toen de aandelenkoers van het bedrijf donderdag met 32 procent kelderde.

Alekperov heeft nu een vermogen van 13 miljard dollar, een daling ten opzichte van de 19,2 miljard dollar die hij eerder had volgens Bloomberg.

Vladimir Potanin verloor drie miljard dollar nadat de aandelenkoers van Norilsk Nickel, waarvan hij grootaandeelhouder is, met 26 procent was gekelderd. De oligarch geldt als de rijkste man van Rusland, al weet niemand met zekerheid te zeggen hoe rijk de Russische president Vladimir Poetin is.

Het kan nog erger worden voor Ruslands rijkste personen nu de westerse sancties worden aangescherpt. De VS kondigden dinsdag sancties aan, waaronder maatregelen tegen Russische oligarchen en hun familieleden. Op donderdag verdubbelde president Joe Biden de sancties met een nieuwe ronde.

Dinsdag kondigde het Verenigd Koninkrijk ook sancties aan tegen vijf Russische banken en drie personen. Onder de gesanctioneerde personen was oligarch Gennady Timchenko, die nauwe banden heeft met Poetin, volgens Reuters. Timchenko is de elfde rijkste persoon in Rusland met een vermogen van 12 miljard dollar, volgens Bloomberg.

Hier is een overzicht van de tien rijkste mensen in Rusland, hun vermogen en hoeveel ze op 24 februari op één dag verloren, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

NaamVermogen (in miljard dollars)Verlies op één dag
Vladimir Potanin26.1-$3.0 miljard
Alexey Mordashov23.0-$4.2 miljard
Vladimir Lisin22.4-$3.9 miljard
Leonid Mikhelson22.2-$3.8 miljard
Alisher Usmanov20.3-$1.2 miljard
Andrey Melnichenko18.6+0.1 miljard
Viktor Vekselberg17.2-0.4 miljard
Mikhail Prokhorov13.6-0.1 miljard
Roman Abramovich13.3-1.8 miljard
Vagit Alekperov13.0-6.2 miljard

LEES OOK: Cynisme op financiële markten: Wall Street ‘blij’ omdat westerse sancties Russische olie- en gasexport niet raken (en Poetin ruimschoots voorzien blijft van oliedollars)