• Oekraïne zal de nieuwe door de Verenigde Staten toegezegde langeafstandswapens niet gebruiken om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen.
  • De Amerikaanse regering bevestigde vrijdag dat Oekraïne de beschikking krijgt over de Ground Launched Small Diameter Bombs,raketten met een bereik van 150 kilometer.
  • Minister van Defensie Oleksii Reznikov zei vorige week een nieuw Russisch offensief te verwachten rond 24 februari, de datum waarop Rusland Oekraïne vorig jaar binnenviel.
  • Lees ook: De oorlog tussen Rusland en Oekraïne lijkt beslist te gaan worden op de Krim

Oekraïne zal de nieuwe door de Verenigde Staten toegezegde langeafstandswapens niet gebruiken om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen.

Minister van Defensie Oleksii Reznikov verzekerde zondag dat het leger alleen Russische eenheden in bezet Oekraïens gebied zal bestoken. Volgens hem wordt die belofte altijd gedaan tegenover buitenlandse partners die wapens leveren.

De Amerikaanse regering bevestigde vrijdag dat Oekraïne de beschikking krijgt over raketten met een groter bereik. De Ground Launched Small Diameter Bombs (GLSDB) kunnen doelen tot op 150 kilometer raken, bijna twee keer het bereik van de eerder geleverde Himars-raketten.

Oekraïne verwacht binnenkort nieuw offensief van Rusland

Reznikov zei vorige week een nieuw Russisch offensief te verwachten rond 24 februari, de datum waarop Rusland Oekraïne vorig jaar binnenviel. Volgens hem hebben de Russische strijdkrachten inmiddels een half miljoen soldaten gemobiliseerd.

Maar de troepen van Moskou zijn vanuit militair oogpunt niet klaar voor de strijd, zei de minister zondag. Hij voegde daaraan toe dat ook Kiev reservetroepen achter de hand heeft om een eventueel offensief tegen te houden.

Hij erkende dat niet al het nieuwe militaire materieel dat westerse landen hebben toegezegd tegen eind februari is aangekomen in Oekraïne. Oekraïners worden momenteel getraind in het gebruik van onder meer Duitse Leopard-tanks en Britse Challenger-tanks.

De defensieminister dringt er al langer op aan dat westerse bondgenoten gevechtsvliegtuigen gaan leveren, maar onder meer Washington en Berlijn hebben dat afgewezen. Die westerse terughoudendheid "zal meer levens kosten", aldus Reznikov.

LEES OOK: Hoe de voormalige Russische president Dmitri Medvedev transformeerde van ‘liberaal’ tot rabiate ‘oorlogshitser’