Rusland en China willen hun financiële berichtensystemen beter op elkaar gaan afstemmen. Daarmee zou Rusland mogelijk een alternatief krijgen voor het bekende interbancaire SWIFT-systeem waar een aantal Russische banken nu van is afgesloten vanwege de Russische inval in Oekraïne.

SWIFT is een systeem dat internationale betalingen regelt en staat voor ‘Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’. Het is in feite een berichtendienst voor banken die je zou kunnen vergelijken met Whatsapp.

De wereldwijd ongeveer 11.000 aangesloten banken versturen elkaar via het systeem versleutelde standaardberichten, waarmee betalingen worden aangekondigd en afgehandeld en valuta worden omgerekend.

Lees ook: Betalingssysteem SWIFT: hoe werkt het en hoe zit het met de betaling van Russisch gas?

Door de ingestelde westerse sancties zijn de mogelijkheden van de financiële instellingen om geld buiten Rusland te brengen beperkt.

Koppeling Rusland aan Chinees betaalplatform: alleen voor transacties in yuan

Het door de Russische centrale bank ontwikkelde berichtensysteem SPFS moet binnenlands interbancair verkeer al mogelijk maken. Het systeem geeft evenwel beperkingen op het gebied van timing, omvang en complexiteit van de transacties die het kan verwerken.

Een aansluiting op het Chinese CIPS-betalingsplatform wordt als optie gezien om de SWIFT-ban te omzeilen. Het Chinese platform kan echter alleen worden gebruikt voor de afwikkeling van betalingen in yuan.

"Om de risico's in verband met de handhaving van de handelsomzet weg te nemen, moet een samenwerking tot stand worden gebracht tussen het Russische en het Chinese financiële berichtensysteem", aldus Anatoly Aksakov, hoofd van de financiële commissie in het lagerhuis van het Russische parlement. "Ik weet dat daaraan wordt gewerkt."

Aksakov zei dat de handel tussen Rusland en China in januari-februari met meer dan 40 procent was toegenomen en dat deze handelsrelatie verder zou moeten groeien. Het Russische ministerie van Financiën zei dat Moskou Chinese yuan uit zijn buitenlandse reserves zal gebruiken nadat de toegang tot de dollar en euro werd geblokkeerd.

Ondertussen geven sommige Russische banken betaalkaarten uit met behulp van het Chinese UnionPay-systeem. Door de sancties kunnen Russen in het buitenland al geen transacties meer doen via kaarten van de Amerikaanse bedrijven Visa en Mastercard.

LEES OOK: Olieprijzen zijn aan het dalen, maar krappere voorraden zullen prijzen deze zomer weer opdrijven naar $125 per vat, voorziet zakenbank UBS