Bezittingen van Russische miljardairs die zijn getroffen door sancties van westerse landen dreigen in beslag genomen te worden. Daaronder vallen ook luxe jachten van Russische oligarchen.

Europa legde als eerste sancties op tegen individuen die gelieerd zijn aan de Russische president Vladimir Poetin, in reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft ook toegezegd dat de VS zich zal inspannen om bezittingen van de zakelijke vrienden van Poetin te confisqueren. “We bundelen de krachten met onze Europese bondgenoten om jullie jachten, appartementen en privé-jets in beslag te nemen”, zei Biden op 1 maart.

Juridisch kan het nog lastig blijken om jachten daadwerkelijk in beslag te nemen, zo meldde Insider eerder. “Om bezittingen te confisqueren moet er sprake zijn van een gewapend conflict met de eigenaar”, tweette sanctie-expert Brion O’Tool afgelopen week. En dat is vaak niet direct aan de orde.

Een andere uitdaging is het opsporen van de luxe jachten en hun eigenaren. Vaak zijn megajachten geregistreerd op naam van bv's in belastingparadijzen. Er moeten dan duidelijke aanwijzingen zijn dat een luxe jacht de facto eigendom is van een Russische oligarch die onder het sanctieregime valt.

Veel oligarchen hebben hun jachten naar plaatsen geredigeerd waar ze niet in beslag genomen kunnen worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Malediven, een eilandengroep die geen uitleveringsverdrag heeft met de de Verenigde Staten.

Insider heeft een foto-overzicht gemaakt van megajachten van Russische miljardairs. Een aantal daarvan valt onder het sanctieregime van de Europese Unie en de VS.

Foto’s van megajachten van Russische oligarchen

LEES OOK: Als vakantieganger meereizen op een containerschip: zo groot is het contrast met een cruiseschip