De kans is zeer groot dat Rusland in gebreke blijft bij het terugbetalen van staatsleningen die zijn uitgegeven in dollars, aldus een analist van vermogensbeheerder BlueBay Asset Management.

Beleggingsstrateeg Timothy Ash gaf dinsdag tegenover Insider aan dat wanbetaling dichterbij is gekomen, nadat het Amerikaanse ministerie van Financiën een verbod heeft uitgevaardigd op transacties van de Russische overheid die via Amerikaanse banken lopen.

De beursstrateeg van BlueBay gaf aan dat een wanbetaling van Rusland beleggers kan raken die geld hebben gestoken in Russische staataatsleningen. Maar dat is wat hem betreft “hun eigen fout.”

De Russische overheid gebruikt de Amerikaanse zakenbank JPMorgan als loket voor internationale betalingen. Maandagavond verbood de Amerikaanse overheid JPMorgan om aflossingen en rentebetalingen op Russische staatsobligaties ter waarde van 600 miljoen dollar af te handelen, aldus een goed ingevoerde bron tegen Insider.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën zei tegen zakenkrant The Financial Times: "Met ingang van vandaag zal de Amerikaanse overheid niet toestaan dat er dollarbetalingen worden uitgevoerd vanuit Russische overheidsrekeningen via Amerikaanse financiële instellingen."

Volgens Ash, een ervaren strateeg voor de opkomende markten, heeft Rusland genoeg dollars. Dat komt omdat het nog steeds toegang heeft tot een groot deel van zijn deviezenreserves en omdat het geld verdient met de export van olie en gas.

Het grotere probleem is dat de Russische regering waarschijnlijk moeite zal hebben om banken te vinden die bereid zijn haar betalingen te verwerken, zei hij.

"Internationale banken willen dat waarschijnlijk niet doen. Het kan zijn dat Gazprombank, of een bank van die strekking, het probeert te doen", zei Ash tegen Insider. Gazprombank is de op twee na grootste bank van Rusland, maar is aan sancties ontsnapt vanwege zijn rol op de markt voor aardgas.

"Als je een Amerikaans beleggingsfonds bent, hoe kom je dan aan je geld? Zelfs als, laten we zeggen, Gazprombank de betaling verwerkt, zullen ze vervolgens betalen op de Amerikaanse bankrekening van het fonds", aldus de BlueBay-strateeg.

Ash gaf aan dat wanbetaling een "nachtmerrie" zou zijn voor Rusland op de langere termijn. Hij zei dat het moeilijk is om in de huidige situatie een afbetalingsregeling op te stellen tussen de Russische staat en beleggers in Russische staatsobligaties: "Er is geen licht aan het einde van de tunnel."

De beleggingsstrateeg zei dat buitenlandse obligatiehouders waarschijnlijk zouden worden geraakt door sanctiemaatregel van de Amerikaanse regering. "Als je toch in Rusland hebt geïnvesteerd - ondanks alle waarschuwingen, ondanks de afgelopen tien jaar en dan de waarschuwingen eind vorig jaar - is dat je eigen schuld."

LEES OOK: VS breiden sancties tegen Rusland uit – NAVO stuurt meer drones en luchtafweersystemen naar Oekraïne