Vermogende Russen hebben bij elkaar een bedrag van omgerekend rond de 170 miljard euro gestald bij Zwitserse banken. Dat heeft de Zwitserse vereniging van banken bekend gemaakt, in een zeldzaam vertoon van transparantie.

De branchevereniging van Zwitsere banken gaf donderdag tegenover persbureau Reuters aan dat Zwitserse banken een bedrag tussen de 150 miljard en 200 miljard Zwitserse frank aan Russisch geld op hun rekeningen hebben staan. Omgerekend gaat dat om een som tussen de 145 miljard euro en 193 miljard euro.

Zwitserland is doorgaans zeer terughoudend met het verstrekken van gegevens over de identiteit van klanten bij Zwitserse banken, aangezien het land erom bekend staat vermogens van miljardairs uit de hele wereld op discrete wijze te beheren.

Vanwege de Russische invasie in Oekraïne is Zwitserland echter afgeweken van zijn reguliere ‘neutrale’ houding in internationale conflicten. Het land heeft zich aangesloten bij Europese sancties tegen Rusland.

De sociaal-democratische politica Mattea Meyer, lid van de Nationale Raad van Zwitserland, heeft een oproep gedaan om vermogens van Russische oligarchen in Zwitserland te bevriezen. "Een deel van dat geld is van oligarchen die trouw zijn aan het Kremlin." Volgens Meyer moet Zwitserland de "geldkranen dichtdraaien."

Russisch geld bij Zwitserse banken

Volgens de Zwitserse vereniging van banken is de kleine 200 miljard euro aan Russisch vermogen in het land relatief beperkt, afgezet tegen het totale vermogen dat buitenlanders in Zwitserland hebben gestald. Het gaat om "minder dan 5 procent van het totaal", gaf de bankenclub aan tegen Reuters.

De grootste bank van Zwitserland gemeten naar het balanstotaal is UBS. Deze bank heeft via de kredietverlening een blootstelling van omgerekend 613 miljoen euro aan Rusland, zo blijkt uit het jaarverslag over 2021.

Voormalig ING-baas Ralph Hamers is momenteel de topman van UBS. Hamers gaf woensdag tijdens een conferentie aan dat UBS met zijn klanten kijkt naar het reduceren van risico's in verband met de situatie in Rusland, meldde Reuters.

Credit Suisse, de op één na grootste bank van het land, meldde in zijn jaarverslag dat er eind 2021 voor zo'n 1,5 miljard euro aan kredieten uitstond die gelieerd zijn aan Rusland.

Zwitserland heeft in het verleden veel kritiek gekregen op zijn bankgeheim, omdat dit vermogende individuen met een dubieuze achtergrond in staat zou stellen geld buiten het zicht van opsporingsautoriteiten te houden.

In 2018 hebben Zwitserse banken onder zware internationale druk wel een stap gezet om enige informatie te delen met belastinginstanties in andere landen.

LEES OOK: Bouwers van superjachten die bedoeld waren voor rijke Russen, krijgen biedingen van andere miljardairs die orders willen overnemen