• Rusland geeft toe “aanzienlijke verliezen” te lijden in Oekraïne, maar spreekt tegen dat het wordt vernederd door de Oekraïense strijdkrachten.
  • Poetin-woordvoerder Dmitri Peskov gaf donderdag geen cijfers, maar het Kremlin sprak eind maart over 1.351 gesneuvelde soldaten, terwijl dat aantal volgens Oekraïne zeker tien keer hoger ligt.
  • De NAVO bereikte donderdag een akkoord over meer wapensteun aan Oekraïne voor de strijd tegen Rusland.
  • Lees ook: Europees Parlement wil importverbod op álle Russische brandstof, dus ook gas

Rusland geeft toe “aanzienlijke verliezen” te lijden in Oekraïne, maar spreekt tegen dat het wordt vernederd door de Oekraïense strijdkrachten.

De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, noemt de “aanzienlijke verliezen” van de Russische troepen na de invasie in Oekraïne een “enorme tragedie” voor Rusland. Maar in een interview met het Britse Sky News ontkent de Kremlin-zegsman dat de Russische strijd in Oekraïne een vernedering is, hoewel de Russen zich bijvoorbeeld terugtrokken uit de regio rond de hoofdstad Kiev en ook elders de opmars niet overal wil vlotten.

Peskov noemde geen cijfers, maar Moskou sprak eind maart over 1351 gesneuvelde soldaten. Volgens Oekraïne ligt dat aantal zeker tien keer hoger.

Peskov beweerde dat het vertrek van de Russische troepen bij Kiev en het noordelijkere Tsjernihiv een gebaar van “goede wil” was tijdens de onderhandelingen met de Oekraïners.

Verder zei hij dat de zuidoostelijke havenstad Marioepol, die zwaar wordt belegerd door de Russen, deel uitmaakt van de door Moskou erkende pro-Russische rebellengebieden, de zogenoemde volksrepublieken. "Marioepol zal worden bevrijd van de nationalistische bataljons, hopelijk vroeger dan later", aldus Peskov.

Opnieuw verwierp de Kremlin-woordvoerder de aantijgingen van Russische oorlogsmisdaden, zoals de aanval op een kraamkliniek in Marioepol en het bloedbad in Boetsja, als "nep". Ondanks ooggetuigenverslagen en satellietbeelden houdt Rusland vol dat het niets te maken heeft met de moordpartijen op burgers in de voorstad van Kiev. "Alles moet zorgvuldig worden onderzocht", zei Peskov.

NAVO akkoord over meer wapensteun aan Oekraïne

De NAVO heeft donderdag toegezegd meer hulp te zullen leveren aan Oekraïne. NAVO-topman Jens Stoltenberg zei aan het einde van een bijeenkomst in Brussel dat het Oost-Europese land naast extra wapens ook materiaal krijgt om zich te verdedigen tegen een eventuele chemische of biologische aanval door Rusland.

De NAVO-landen doen volgens Stoltenberg reeds het nodige om Oekraïne te helpen en "staan klaar om meer te doen op het gebied van militaire hulp". Ook wordt Oekraïne geholpen zich te verdedigen tegen cyberaanvallen. De NAVO-chef zei dat ook extra wordt geïnvesteerd in andere partners van het militaire bondgenootschap, zoals Georgië en Bosnië en Herzegovina.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba drong eerder op de dag bij de NAVO-landen erop aan om meer wapens te sturen en daar haast bij te maken. "Of je helpt ons nu en dan heb ik het over dagen, geen weken. Of de hulp komt te laat en veel mensen zullen sterven, veel mensen zullen hun huis verliezen, veel dorpen zullen worden vernietigd", zei hij. Koeleba was dan ook duidelijk over waarvoor hij naar Brussel was gekomen: "Dat zijn wapens, wapens, wapens."

'Tot nu toe 25.000 luchtdoelraketten geleverd aan Oekraïne'

Oekraïne heeft tot dusver ongeveer 25.000 luchtdoelraketten en afweersystemen gekregen van de Verenigde Staten en bondgenoten. Dat heeft de Amerikaanse generaal Mark Milley donderdag gezegd. De leveranties door het Westen hebben Kiev geholpen te voorkomen dat Rusland oppermachtig zou worden in de lucht. Die dominantie zou zeer in het voordeel zijn geweest van de Russische grondtroepen tijdens de invasie.

Milley voegde er nog aan toe dat de VS en de andere NAVO-landen ook 60.000 antitankwapens naar de Oekraïense strijdkrachten hebben gestuurd. "De Oekraïners zijn heel erg dankbaar, buitengewoon dankbaar", zei Milley tegen een speciale Senaatscommissie.

LEES OOK: Russische troepen lijken tapijten, boompjes en hooi te gebruiken als camouflage voor voertuigen, kennelijk bij gebrek aan beter