• Zo’n 90 procent van de drones en raketten die Rusland in mei heeft afgevuurd, is vernietigd, zo meldt de Kyiv Post.
  • Volgens de Oekraïense krant heeft dat het Kremlin omgerekend zo’n 1,6 miljard euro gekost.
  • Verreweg de grootste kostenpost vormden de uit de lucht geschoten Kh-101 en Kh-555 raketten met een prijskaartje van bijna 1,4 miljard euro.
  • Lees ook: De 25 sterkste legers ter wereld in 2023: zowel Rusland als Oekraïne zitten erbij

Bijna 90 procent van de raketten en drones die Rusland in mei afvuurde, is boven Oekraïne uit de lucht gehaald, blijkt uit Oekraïense analyses.

Het Kremlin heeft vorige maand minstens 563 raketten en kamikazedrones gelanceerd. Volgens de Kyiv Post zijn er daarvan in totaal 533 uitgeschakeld.

Uit analyses van de krant, die zijn gebaseerd op gegevens van het Oekraïense leger, hebben de in mei neergehaalde aanvalswapens Rusland omgerekend zo’n 1,6 miljard euro gekost.

Verreweg de grootste kostenpost bestond uit vernietigde Kh-101 en Kh-555 raketten, die bij elkaar bijna 1,4 miljard euro hebben gekost. 

Moskou heeft 114 van die raketten afgevuurd en daarvan zijn er 106 vernietigd. Ze worden meestal afgevuurd vanuit militaire toestellen op grote afstand.

De Kyiv Post schrijft ook dat Rusland 401 Shahed-136 drones heeft ingezet, die bijna 20.000 euro per stuk kosten. Daarvan schoot de Oekraïense luchtafweer er 362 uit de lucht.

En alle zeven Kinzhal-raketten die Rusland afvuurde in mei werden neergehaald, terwijl het Kremlin eerder nog had gezegd dat die niet te onderscheppen waren

Op 29 mei voerde Rusland de grootste aanval uit met 35 Iraanse drones en 51 raketten. Volgens de Kyiv Post schoot Oekraïne daar bijna 90 procent van neer.

Het percentage neergehaalde raketten en drones ligt veel hoger dan de VS eerder inschatte. In 2022 lieten Amerikaanse inlichtingendiensten weten dat zo'n 60 procent van de Russische raketten nooit hun doelen bereikten.

Maar destijds had Oekraïne nog niet de beschikking over de luchtafweersystemen van de NAVO die het nu heeft. De Amerikaanse minister Lloyd Austin van Defensie zei in november dat de Amerikaanse NASAMS-luchtafweersystemen een succespercentage van 100 procent hadden bij het onderscheppen van Russische raketten.

De Oekraïense legercommandant Serhi Najev schat in dat de mix van Europese en Amerikaanse luchtafweersystemen een succespercentage van 80 procent hebben, berichtte CNN dinsdag.

Oekraïne liet zondag weten dat de door het VK geleverde langeafstandsraketten in mei 100 procent van hun doelen hebben geraakt.

In mei werd bij een Russische raketaanval vlakbij Kiyv een Patriot-luchtafweersysteem geraakt, maar volgens Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers was er nauwelijks schade en waren er geen reparaties nodig

De persafdelingen van de Oekraïense en Russische ministeries van Defensie hebben nog niet gereageerd op verzoeken van Insider om commentaar.

LEES OOK: Zo rekruteert huurlingenleger Wagner Group op Facebook en Twitter: €2.800 per maand, betaalde vakantie en gezondheidszorg