De Wagner Group — het Russische huurlingenleger dat dient als kanonnenvoer in de oorlog die Vladimir Poetin voert in Oekraïne — gebruikt socialmediaplatforms Facebook en Twitter om nieuwe strijders te rekruteren, terwijl er ongelooflijke verliezen worden geleden in het oosten van Oekraïne, schrijft Politico.

Het huurlingenleger mengt zich over de hele wereld in conflicten en werpt een breed net uit om nieuwe rekruten te vinden. Er wordt in verschillende talen geadverteerd op sociale media, waaronder in het Frans, Vietnamees en Spaans, zo bericht Politico op basis van onderzoek van Logically, een techstartup die is gespecialiseerd in het analyseren en bestrijden van desinformatie.

In de afgelopen tien maanden zijn aan de Wagner Group gelinkte vacatures op Facebook en Twitter bijna 120.000 keer bekeken. Hoofd onderzoek van Logically, Kyle Walter, zegt tegen Politico dat het niet zeker is dat de berichten direct van de Wagner Group afkomstig zijn, maar dat de advertenties lijken op die van geverifieerde accounts van Wagner op Telegram en Russische sociale media.  

Volgens een westerse overheidsfunctionaris zijn minstens twee telefoonnummers in de online advertenties van ofwel de Wagner Group zelf ofwel de Russische inlichtingendienst. 

Bonussen en doorbetaalde vakantiedagen 

Het huurlingenleger lijkt veel vacatures te hebben uitstaan, want in de advertenties wordt niet alleen gevraagd om mensen die daadwerkelijk willen vechten, maar ook om IT'ers, chauffeurs en medisch personeel, waaronder psychologen.

Er wordt volgens Politico een rooskleurig beeld geschetst van het werk bij Wagner met beloftes als doorbetaalde vakantiedagen, goede gezondheidszorg, hoge salarissen, de mogelijkheid om overal ter wereld te werken en bonussen voor goede resultaten.

De Wagner Group biedt salarissen van 240.000 roebel per maand, omgerekend bijna 2.800 euro.

Al vóór de oorlog in Oekraïne was de Wagner Group betrokken bij verschillende conflicten in Centraal-Afrika. Maar het huurlingenleger trok vorig jaar pas echt de aandacht door Russische gevangenen de mogelijkheid te bieden mee te vechten in Oekraïne in ruil voor strafvermindering.

Sindsdien speelden de huurlingen van de Wagner Group een doorslaggevende rol in de strijd om Bachmoet. Na een maandenlange bloedige strijd claimde Wagner eind mei de inname van de in het oosten van Oekraïne gelegen stad. Maar die overwinning bracht hoge kosten met zich mee. Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zegt zo'n 20.000 manschappen te hebben verloren.

Daarom kan worden aangenomen dat het huurlingenleger zit te springen om nieuwe strijders.

Logically gaat ervan uit dat Wagner al in juli 2022 is begonnen met adverteren op sociale media en heeft 60 advertenties kunnen vinden. 

Een in het Frans opgestelde advertentie belooft nieuwe rekruten een levensverzekering en werk in een team dat zich richt op "efficiëntie en overwinningen", terwijl er in een post in het Indonesisch een oproep door Prigozjin zelf wordt gedaan aan vrijwilligers van tussen de 22 en 55 jaar oud om lid te worden van de groep. 

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over Yevgeny Prigozhin, de oprichter van het Russische huurlingenleger Wagner Group