Kinderen die geboren worden in door Russische troepen bezet gebied in Oekraïne worden door de plaatselijke autoriteiten niet meer als Oekraïens gezien. Dat verklaren lokale bestuurders in een gesprek met de Russische staatszender Ria Novosti.

Oekraïense baby’s krijgen automatisch de Russische nationaliteit en worden beschouwd als Russische burgers.

Tegenover Ria Novosti vertelde Vladimir Rogov, lid van het door de Rusland aangestelde bestuur van de stad Zaporizja, dat de beslissing over de staatsburgerschap van kinderen met terugwerkende kracht ingaat. Alle kinderen die sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn geboren, op 24 februari, zijn voortaan ook Russische burgers.

Volgens Rogov is er een simpele reden voor deze beslissing: sinds de oorlog zouden Oekraïense autoriteiten geen identiteitsdocumenten meer hebben uitgeven. Hij zegt dat de burgers in plaatsen als Zaporizja daarom de Russische autoriteiten om hulp hebben gevraagd. Zolang Zaporizja in Russische handen is, valt niet te verifiëren of dit het geval was.

Oekraïne veroordeelt de administratieve wijziging in bezet gebied en de uitgifte van Russische documenten en spreekt van een "flagrante schending" van de rechten van haar burgers, meldt de BBC.

Onderdrukken van de Oekraïense identiteit

Het beleid om pasgeboren baby's de Russische nationaliteit te geven, is onderdeel van een pakket aan veranderingen dat doorgevoerd wordt in bezette gebieden in Oekraïne. Ook in Kherson en Melitopol worden Russische paspoorten verstrekt aan inwoners.

Dit is een voortzetting van beleid dat werd ingesteld in de Donbas-regio nadat pro-Russische Oekraïners zich onafhankelijk verklaarden. Sinds 2014 krijgen inwoners hier de Russische nationaliteit en worden Russische identiteitsdocumenten uitgegeven.

Andere manieren waarop Rusland inwoners in bezette gebieden de Russische identiteit opdringt, is het instellen van de roebel als betaalmiddel en door de toegang tot Oekraïense websites en televisiekanalen te bemoeilijken.

Russische leraren zijn door Moskou ingevlogen naar bezette gebieden zoals Kherson, om daar het Russische schoolcurriculum te geven. Het is voor schoolkinderen verboden om Oekraïens te spreken.

Volgens Rogov, de bestuurder van Zaporizja, wordt er binnenkort een referendum gehouden in de stad om te beslissen of het officieel onderdeel wil worden van Rusland. Een dergelijke volkstelling vond ook plaats op de Krim na de Russische annexatie in 2014. Het resultaat - 97 procent van de stemmen voor aansluiting bij Rusland - werd niet erkend door Oekraïne, haar bondgenoten en de Verenigde Naties.

Lees ook: Poetin geeft toe dat de oorlog tegen Oekraïne bedoeld is om Russisch grondgebied uit te breiden – dat strookt niet met de aanvankelijke rechtvaardiging