• De energiekosten kunnen in de koude wintermaanden nog wel eens enorm stijgen, waarschuwt de Vastenlastenbond.
  • De belangenclub van consumenten baseert dit op het feit dat de inkoopprijzen van gas en elektra de afgelopen weken op de groothandelsmarkt met 30 procent stegen.
  • Jezelf tegen prijsstijgingen beschermen met een jaarcontract wordt lastig, want energieleveranciers zijn momenteel huiverig om nieuwe jaarcontracten aan te bieden.
  • Lees ook: DNB ziet niets in staatssteun voor bedrijven in energiecrisis: recordwinsten kunnen extra kosten veelal opvangen

Het ziet er niet bepaald rooskleurig uit voor de energieprijzen deze winter. Op groothandelsmarkten blijven de prijzen van stroom en gas stijgen, zelfs nu de vraag afneemt. Dat belooft weinig goeds voor de koude maanden waarin de vraag gaat toenemen, waarschuwt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

“Dat zulke prijsstijgingen al in de rustige zomerperiode plaatsvinden, is zeer verontrustend. Dit voorspelt weinig goeds voor de komende koude maanden waarin de vraag naar energie stijgt”, stelt Wolfert in een persbericht.

Daarmee doelt hij op het feit dat de afgelopen drie weken de inkoopprijzen voor gas op groothandelsmarkten met ongeveer 30 procent zijn gestegen. Dit blijkt uit de cijfers van de Nederlandse energiebeurs TTF (Title Transfer Facility). Eind juni bedroeg de prijs van een megawattuur gas voor levering in 2023 ruim 97 euro. Drie weken later schommelde de prijs rond de 128 euro per MWh.

Deze extreme stijging in rustige tijden is volgens Wolfert een teken aan de wand voor de aankomende periode, zeker aangezien er nog geen einde in zicht is voor de energiecrisis.

Dit is tevens de reden dat ruim de helft van de Nederlanders inmiddels een variabel energiecontract heeft. Leveranciers vrezen voor het niet kunnen doorberekenen van explosief stijgende prijzen. Nieuwe contracten waarbij de prijs van gas of stroom voor een jaar wordt vastgelegd, zijn daarom zeer schaars, stelt Wolfert. Hierdoor kunnen consumenten zich lastig indekken tegen nog hogere prijzen.

Ook durven leveranciers van energie niet voor meerdere jaren in te kopen, wat zou kunnen helpen om de prijzen te verlagen. "Wanneer de energiecrisis plots zou wegebben en consumenten overstappen naar goedkopere energiecontracten, blijven zij met een grote duur ingekochte stroom- en gasvoorraad zitten. Dat kan in financiële problemen resulteren en daarom durven energieleveranciers het niet aan om voor lange tijd energie in te kopen. De consument is daar uiteindelijk de dupe van", aldus Wolfert.

Niet iedereen zal de prijsstijgingen direct in zijn portemonnee gaan voelen, stelt Wolfert. De stijgingen worden namelijk niet door alle leveranciers direct doorberekend. Afhankelijk van de aanbieder kan dit maandelijks, op kwartaalbasis of per half jaar gebeuren. In het slechtste geval merken consumenten dus over twee maanden al dat de prijzen weer verder gestegen zijn.

Wolfert raadt iedereen aan om nu op zoek te gaan naar contracten waarbij de prijs langer vastligt. Hij geeft toe dat dit lastig is, maar het is volgens hem de enige manier om jezelf in te dekken tegen de hogere prijzen die nog komen gaan. Hij ziet de toekomst namelijk somber in. De relatie tussen het Westen en Rusland is er niet beter op geworden, en ook is het nog maar de vraag of de btw-korting op energie na het einde van dit jaar van kracht blijft.

LEES OOK: Nibud: 1 op de 3 huishoudens komt niet rond door gestegen vaste lasten en duurdere boodschappen