Rusland is gedwongen munitie te kopen van Noord-Korea vanwege ernstige tekorten als gevolg van westerse sancties. Dit blijkt uit een vrijgegeven verslag van Amerikaanse inlichtingendiensten dat de kant The New York Times heeft ingezien. 

In het verslag staat dat Rusland miljoenen artilleriegranaten en raketten heeft gekocht van Noord-Korea. Maar precieze details ontbreken.

In een toelichting zei een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie op anonieme basis tegen persbureau AP dat “het Russische leger blijft lijden onder ernstige bevoorradingstekorten in Oekraïne, die gedeeltelijk te wijten zijn aan exportbeperkingen en sancties”.

In een dinsdag vrijgegeven memo van het Britse ministerie van Defensie staat dat Rusland ook tekorten heeft aan drones voor militair gebruik.

In augustus ontving Rusland drones van Iraanse makelij die al snel defect raakten, meldde de The Washington Post eind vorige maand.

De Russische aanpak van de oorlog in Oekraïne was vooral in de beginfase in hoge mate gebaseerd op artillerie, waarbij aanhoudende en zware beschietingen werden uitgevoerd. In een rapport van de Britse denktank Royal United Services Institute (RUSI) staat dat de Russische strijdkrachten in juli ongeveer 20.000 granaten per dag afvuurden, terwijl Oekraïne er dagelijks ongeveer 6.000 afschoot.

De auteurs van het rapport schreven dat Rusland over aanzienlijke voorraden munitie uit het Sovjettijdperk beschikt en zelf munitievoorraden kan aanvullen.Tijdens de invasie van Oekraïne heeft Rusland echter te maken gekregen met tekorten aan munitie en wapentuig. 

LEES OOK: Poetin heeft zijn strategische doelen voor Oekraïne in de verste verte niet bereikt, zegt een voormalige Amerikaanse ambassadeur