Terwijl de oorlog van Rusland tegen Oekraïne zich blijft voortslepen, is een ander land dat door de troepen van de Russische president Poetin is binnengevallen, bezorgd meegezogen te worden in het conflict.

Rusland is volgens de BBC een marinebasis aan het bouwen in de regio Abchazië in Georgië, die sinds de jaren ’90 door Rusland is bezet. Rusland en separatistische troepen hielden tijdens een oorlog die een jaar duurde flink huis in de regio en werden beschuldigd van mensenrechtenschendingen en genocide tegen burgers. En in 2008 was er opnieuw een clash tussen Georgië en door Rusland gesteunde troepen in de regio.

De BBC meldt dat Georgië bezorgd is vanwege de bouw van de Russische marinebasis meegezogen te worden in het oorlogsconflict in Oekraïne.

In oktober kondigde separatistenleider Aslan Bzhania van Abchazië na een ontmoeting met Poetin aan, dat hij een overeenkomst had getekend voor een permanente Russische marinebasis in het in Abchazië gelegen district Ochamchire. “Dit is bedoeld om de defensieve capaciteiten van zowel Rusland als Abchazië te vergroten en we zullen dit soort samenwerking blijven zoeken”, zei Bzhania toen. “Er zijn ook zaken waar ik niet over kan praten.”

Russische marinebasis in Georgisch gebied

De BBC meldt op satellietbeelden te kunnen zien dat Rusland begonnen is met de bouw van de marinebasis – waar plek is voor schepen tot 13.000 ton – na de invasie van Oekraïne begin vorig jaar.

De nieuwe basis ligt niet ver weg van een door Georgië geplande eigen haven aan de Zwarte Zee, waarmee het land minder afhankelijk wordt van transport via het Russische vasteland. Vorige maand heeft de Georgische oppositie het Russische plan voor een nieuwe marinebasis veroordeeld.

"We verwerpen unaniem en stevig de Russische bezetting, militarisering en andere acties die zijn gericht op annexatie van de bezette regio's in Georgië, waar de opening van een nieuwe permanente Russische marinebasis in Ochamchire een nieuwe uiting van is", stelde de oppositie in een verklaring.

Maar het hoofd van het Georgische Comité voor Buitenlandse Relaties zegt tegen de BBC dat het nog jaren duurt voordat de basis is afgebouwd en dat de overheid zich veel meer zorgen maakt over de behandeling van door Rusland ontvoerde burgers.

LEES OOK: Russische militairen worden volgens Oekraïne opgeblazen door hun eigen mijnen, omdat hun commandanten niet willen zeggen waar ze liggen