Russische militairen raken gewond in hun eigen mijnenvelden, omdat hun commandanten niet willen zeggen waar die liggen. Dat zegt het Oekraïense leger.

Volgens Oekraïne wordt Russische troepen die in de buurt van Cherson opereren, niet verteld wat de locatie van de mijnenvelden is, omdat het geheime informatie is.

Het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) citeert Oekraïense bronnen die zeggen dat “Russische eenheden weigeren Oekraïense posities aan te vallen, vanwege het gebrek aan coördinatie van de artillerie, overdracht van tactische inlichtingen en adequate communicatie over de locaties van de Russische mijnenvelden.”

“De Oekraïense legerleiding meldt dat de kaarten van de Russische mijnenvelden geheim zijn en dat Russische commandanten niet goed met aanvalstroepen hebben afgestemd waar die mijnenvelden zich bevinden”, schrijft het ISW. “Daardoor zijn er de afgelopen maand 50 slachtoffers gevallen in de bij een infanteriebrigade.”

In het rapport staat dat de situatie daar "het moreel en de gevechtscapaciteiten van de Russen verder doet afnemen."

Sinds afgelopen zomer hebben Oekraïense troepen geprobeerd door de Russische verdedigingslinies in het zuiden van Oekraïne heen te breken. De rivier de Dnjepr vormt een natuurlijke grens tussen de twee afzonderlijke delen van de regio Cherson is lastig over te steken.

Rusland heeft meerdere mijnenvelden aangelegd om zijn posities aan de frontlinie te verdedigen en die zijn een groot obstakel voor Oekraïne.

Volgens de laatste ISW-update blijken de mijnen dus ook voor de Russen zelf een probleem te zijn en beperken ze hun mogelijkheden op te rukken.

Het The Foreign Policy Research Institute zei in maart dat Rusland aanhoudend problemen ondervindt vanwege het gebrek aan effectieve commandanten en militaire communicatie.

In de afgelopen weken hebben Oekraïense troepen een kleine maar belangrijke doorbraak weten te bewerkstelligen en voet aan de grond gekregen op de oostelijke door Rusland bezette oever van de Djnepr.

Het Russische leger heeft grotendeels stand weten te houden tegen het in de zomer gestarte tegenoffensief van Oekraïne. Maar het succesvolle doorbraakje in het zuiden geeft volgens analisten van CNBC toch enige hoop dat Oekraïne echt voortgang kan gaan boeken.

LEES OOK: Deze Oekraïense oma is te oud om met de grondtroepen tegen de Russen te strijden en heeft in plaats daarvan geleerd om drones te besturen