Een groep prominente Russische ondernemers en politici heeft het Kremlin gevraagd te overwegen een zesdaagse werkweek in te voeren, om de onder westerse sancties lijdende economie te helpen. Dat meldt de Russische krant Izvestia.

“Dankzij adequaat ingrijpen van de overheid en de centrale bank hebben de Russische economie en de nationale munt de tegenwind niet alleen weerstaan, maar ook aangetoond bestand te zijn tegen stress. Desondanks is het toch nodig extra investeringen te doen in ons financiële en economische systeem”, schrijft ondernemersvereniging Avanti in een brief aan de Russische minister van Arbeid.

Naast grote ondernemers zijn ook een aantal Russische parlementariërs lid van de business club.

Tot 2014, toen Rusland voor het eerst te maken kreeg met sancties als gevolg van de bezetting van de Krim, groeide de Russische economie gestaag, schrijft de ondernemersvereniging. Door de toenemende “financiële stress” moet er echter meer worden gedaan.

Met een langere werkweek kan de beroepsbevolking de doelen bereiken die president Vladimir Poetin heeft gesteld voor 2023, schrijven de opstellers van de brief. Een zesdaagse werkweek helpt het land ook aan een betere positie wat betreft technologische en industriële doorbraken en vermindert de afhankelijkheid van andere landen.

Personeelstekort Russische bedrijven door oorlog in Oekraïne

De brief is verstuurd op het moment dat Rusland kampt met een enorm personeelstekort. Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen Rusland ontvlucht en zijn 300.000 mannen gemobiliseerd voor de strijd. 

Ondertussen zint de Europese Unie op een elfde ronde van sancties tegen Rusland. De Europese import van Russische energie is al scherp gedaald met een ban op Russische kolen en beperkingen voor ruwe olie en geraffineerde producten uit Rusland.

In het afgelopen jaar is Rusland veel afhankelijker geworden van de handel met Aziatische landen en zijn vooral China en India belangrijke afnemers geworden van ruwe olie uit Rusland.

De Russische premier Michail Misjoestin zei dinsdag dat de handel met China dit jaar tot recordhoogte zal stijgen. Hij verwacht dat het totale handelsvolume in 2023 op omgerekend bijna 200 miljard euro gaat uitkomen. Het vorig jaar gevestigde record staat op omgerekend 177 miljard euro.

"De regeringen van Rusland en China werken samen om de akkoorden te implementeren die op het allerhoogste niveau gesloten zijn", zei Misjoestin volgens staatspersbureau Tass.

LEES OOK: Europese export naar buurlanden van Rusland stijgt fors: mogelijk worden sancties omzeild, volgens een econoom – ook vanuit Nederland