In een poging het Westen te slim af te zijn, broedt Rusland op mogelijkheden om buitenlandse eigendommen en vermogens binnen zijn grenzen confisqueren, aldus een Rusland-analist.

Moskou probeert zo terug te slaan, nadat eerdere vergeldingsacties vanwege westerse sancties, zoals het beperken van de energietoevoer naar Europa, niet het gewenste resultaat opleverden. Dat schrijft strategisch analist Alexandra Prokopenko in zakenkrant The Financial Times.

De economie van Rusland is in het eerste kwartaal van dit jaar op nieuw gekrompen door de westerse sancties, ditmaal met 1,9 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar liet de economie van Rusland nog een krimp van 2,7 procent zien.

“Ruslands economische confrontatie met het Westen gaat daarom een gevaarlijke nieuwe fase in”, waarschuwt Prokopenko.

Rusland heeft het bevriezen van Russische bezittingen in Europa aangevochten middels rechtszaken, maar zonder succes. De Russische regering heeft sindsdien een wettelijk kader opgezet om bezittingen van buitenlandse entiteiten in Rusland tijdelijk te nationaliseren, aldus de strategisch analist.

"Projecten die miljarden dollars kosten lopen nu gevaar en de Russische regering zal waarschijnlijk een 'gepersonaliseerde aanpak' hanteren met elke belanghebbende, terwijl ze het Westen probeert te verdelen", schrijft Propenko.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe strategie van Moskou is een verordening die president Vladimir Poetin vorige maand ondertekende. Deze wet geeft de Russische overheidsdienst voor het beheer van onroerend goed de controle over westerse bezittingen die niet meer worden gebruikt vanwege de sancties tegen het land, zodat ze verkocht kunnen worden aan Russische kopers.

De verordening verplicht bedrijven uit "onvriendelijke landen" ook donaties te doen aan het Russische leger die gelijk staan aan 5 procent tot 10 procent van de waarde van een verkocht bezit. Westerse bedrijven zijn ook verplicht hun belangen in projecten met Russische partners te verkopen voor de helft van de daadwerkelijke prijs. 

Rusland aast op bezittingen van westerse bedrijven

Sinds Poetin de verordening heeft ondertekend, zijn de bezittingen van Finse en Duitse energiebedrijven onder voorlopig beheer geplaatst. Daarnaast heeft Rusland ook de bankrekeningen van Finse en Deense diplomatieke posten bevroren. Ambassades moeten daardoor rekeningen en salarissen betalen met contant geld, meldden de twee Noord-Europese landen.

Finland staat volgens de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto in contact met de Russische autoriteiten. Rusland is begin deze maand gevraagd de stap toe te lichten, maar een officiële verklaring blijft uit. Het is daardoor niet duidelijk of de bevriezing van de rekeningen onderdeel is van het nieuwe vergeldingsoffensief.

Volgens Prokopenko zal "een groeiend aantal Europese bedrijven het risico lopen investeringen in Rusland volledig kwijt te raken" door de nieuwe regeling.

"Tot nu toe heeft noch Rusland noch Europa een strategie voor achtergelaten bezittingen in Rusland", schrijft Prokopenko. "Het verbreken van de banden zal het conflict vrijwel zeker verergeren, omdat het Kremlin naar manieren zoekt om Europa te straffen voor het opleggen van sancties en het steunen van Oekraïne."

LEES OOK: Nieuw rekruteringsbeleid van Rusland wijst erop dat het land zich voorbereidt op een lange, bloedige oorlog in Oekraïne