In het eerste kwartaal van dit jaar stopten flink wat bedrijven en waren er ook meer faillissementen. Bij elkaar haakten ruim 45.000 ondernemers af.

Dat constateert de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van cijfers over de eerste drie maanden van 2024. De KVK ziet het aantal stoppende ondernemers nu voor het derde kwartaal op rij stijgen, al was deze stijging in de voorgaande twee kwartalen sterker.

Het aantal faillissementen kwam volgens de KVK in het eerste kwartaal van 2024 uit op zo’n duizend. Dat komt neer op een stijging van 23 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Ongeveer 44.590 ondernemers besloten daarnaast te stoppen met hun bedrijf, goed voor een stijging van 1,4 procent op jaarbasis.

Bij elkaar waren er dus ruim 45.000 ondernemers die op eigen initiatief stopten dan wel failliet gingen.

Het aantal nieuw gestarte bedrijven in de maanden januari, februari en maart bedroeg volgens de KVK bijna 78.000. Dat is een plus van ruim 7 procent.

Per saldo kwam het totaal aantal bedrijven dat eind maart stond ingeschreven in het handelsregister uit op 2.542.873. Dat was 3,6 procent meer dan een jaar eerder.

Minder startende bedrijven in de bouw, wel groei bij detailhandel

In vergelijking met voorgaande kwartalen, nam het aantal starters begin 2024 minder snel toe. Dat zag de KVK met name terug in de sector energie, water en milieu en in de bouw, waar ongeveer een kwart minder mensen een nieuw bedrijf begonnen ten opzichte van een jaar eerder.

De enige sector waar het aantal starters juist is toegenomen, met ruim 11.000, was de detailhandel. Het ging dan met name om nieuwe webwinkels.

Bron: KvK
Bron: KvK

LEES OOK: Stijging van het aantal faillissementen zet door: toename van zo’n 38% in 2024