• Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2024 met bijna de helft toegenomen op jaarbasis, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
  • In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er ruim 1.000 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard.
  • Op maandbasis is er sprake van een kleine daling in het aantal faillissementen.
  • Lees ook: VanMoof verkoopt na doorstart weer fietsen, maar zitten klanten daar wel op te wachten?

Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2024 met bijna de helft toegenomen, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er, voor zittingsdagen gecorrigeerd, ruim 1.000 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard.

CBS

Op maandbasis is er sprake van een kleine daling. In maart zijn, wederom voor zittingsdagen gecorrigeerd, acht bedrijven minder failliet verklaard dan in februari. In totaal gingen afgelopen maand 332 bedrijven en instellingen kopje onder.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen af tot en met augustus 2017. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna nam het aantal faillissementen verder af en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 was het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het aantal faillissementen per branche in maart 2024

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen in maart, namelijk 57.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste ondernemingen. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

CBS

LEES OOK: Platform voor tweedehands kleding The Next Closet failliet