Het kabinet komt met een nieuwe routekaart om de verspreiding van corona onder controle te krijgen.

De routekaart bevat twee categorieën van maatregelen: stappen die sowieso worden genomen als er de besmettingen een bepaald niveau bereiken, en maatregelen die worden overwogen.

Het kabinet hanteert vier risiconiveau’s: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.

Het niveau bepaalt onder meer op basis van hoeveel besmettingen er wekelijks per 100.000 inwoners zijn en het aantal opnames in het ziekenhuis en op de intensive care.

Het kabinet komt met een nieuwe routekaart om de verspreiding van corona onder controle te krijgen.

Dat meldt de Volkskrant, die de routekaart in handen heeft. Als het aantal besmettingen een bepaalde ‘signaalwaarde’ overstijgt, volgen er automatisch maatregelen.

De routekaart bevat twee categorieën van maatregelen: stappen die sowieso worden genomen als er de besmettingen een bepaald niveau bereiken, en maatregelen die worden overwogen.

Lees ook op Business Insider

Het kabinet hanteert vier risiconiveau’s: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Zo worden bij ‘zeer ernstig’ eet- en drinkgelegenheden gesloten en worden sportwedstrijden voor volwassenen verboden.

De cijfers van de laatste dagen zitten in de buurt van, of overschrijden, al de waarden van het “zeer ernstige” niveau. Een aantal aanstaande maatregelen dat deze week al uitlekte, komt ook voor in het lijstje onder “zeer ernstig”.

Bij ‘zeer ernstig’ worden bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden gesloten en worden sportwedstrijden voor volwassenen verboden. Daarnaast is er nog een lijst van mogelijke ingrepen, zoals het “sluiten van sectoren met veel bezoekersstromen (pretparken, musea)” en het sluiten van “binnensport- en fitnessclubs, zwembaden, sauna’s en seksclubs”.

Het kabinet maakt ook een aantal uitzonderingen. Met het oog op de grondwet worden bijvoorbeeld demonstraties en religieuze bijeenkomsten nog wel toegestaan. Ook zijn er enkele economische uitzonderingen (verblijf in hotels), en “maatschappelijk wenselijke” redenen (uitvaarten en bruiloften) om van de routekaart af te wijken.

Bekijk hieronder de routekaart:

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven om 19.00 uur een persconferentie. Daarin maken ze vermoedelijk nieuwe, strengere coronamaatregelen bekend.

Er zitten volgens ingewijden ingrijpende beperkingen aan te komen voor onder meer de horeca en de detailhandel.

Eet- en drinkgelegenheden moeten op zijn minst rekening houden met verdere inperking van hun openingstijden, en moeten mogelijk zelfs helemaal dicht. In winkels mag mogelijk na acht uur ’s avonds geen alcohol meer worden verkocht.

Het kabinet zal er nog eens op hameren dat mensen thuis moeten werken, tenzij dat echt niet kan. Het gebruik van het openbaar vervoer voor reizen die niet strikt noodzakelijk zijn, wordt naar verwachting nog verder ontmoedigd. Volwassenen mogen mogelijk tijdelijk niet sporten in teamverband.

Met de beperkingen wil het kabinet bereiken dat mensen zich minder gaan verplaatsen en minder bij elkaar komen. Twee weken geleden werden al extra maatregelen getroffen, maar het aantal dagelijkse besmettingen is sindsdien hard blijven oplopen.

Lees meer over het coronavirus: