Rond de zomer van 2021 kan Nederland terugkeren naar het ‘oude’ normaal, verwachten experts. Dan is het coronavirus onder controle.

Het virus is dan niet verdwenen, maar er is dan waarschijnlijk wel een vaccin, meer testcapaciteit en beter bron- en contactonderzoek.

Ondertussen kan niet iedereen even goed omgaan met de tweede golf, waarschuwt het Trimbos-instituut. Eenzaamheid ligt voor ouderen én jongeren op de loer.

Economen en gezondheidsexperts verwachten dat het coronavirus rond de zomer van 2021 beheersbaar is en het gewone leven weer opgepakt kan worden.

Ondanks dat we volop in de tweede golf zitten, kan het kabinet in hun ogen beter het ‘nieuwe normaal’ afschaffen. Dat zeggen ze tegen De Telegraaf.

“Het is redelijk om te denken dat dit rond de komende zomer grotendeels voorbij is”, stelt gezondheidseconoom Xander Koolman. Het kabinet is nu erg ad hoc bezig, maar zou juist ook een perspectief voor 2021 moeten schetsen, stellen de deskundigen.

“We weten steeds beter aan welke knoppen we kunnen draaien om corona onder controle te houden. Daarom zou de overheid op een rij moeten zetten wat wanneer beschikbaar is”, aldus ING-econoom Marieke Blom. Bedrijven en werknemers hebben volgens haar sterke behoefte aan “een stip op de horizon”.

De deskundigen verwachten niet dat het virus in 2021 is verdwenen. Maar meer kennis van het virus, een vaccin, forse inzet van sneltesten en beter bron- en contactonderzoek kan er in hun ogen voor zorgen dat het gewone leven weer mogelijk is en het 'nieuwe normaal' niet langdurig aanhoudt.

Ook het afbouwen van de steun voor bedrijven valt niet goed en leidt tot onnodige faillissementen en werkloosheid. "Het oude normaal zou het doel moeten zijn", zegt hoogleraar Bas Jacobs. "Dan heeft het toch geen enkele zin om je hele economie te verbouwen?"

Trimbos: bied mensen hoop en structuur

Ondertussen laait het coronavirus dit najaar weer op in Nederland. Volgens het Trimbos-instituut kan niet iedereen even gemakkelijk omgaan met de tweede golf van de corona-uitbraak in Nederland. De komende maanden kunnen voor sommige mensen heel zwaar worden.

Het is belangrijk dat mensen hoop houden, dat ze ondersteuning krijgen en dat ze een structuur in hun dag houden, aldus het kenniscentrum. Vertrouwen in de toekomst kan mensen namelijk beschermen tegen "depressie, angst en zelfs suïcidaliteit".

Eenzaamheid is een van de gevaren die op de loer liggen. Ouderen in verpleeghuizen en mensen met psychische aandoeningen kunnen er last van krijgen, maar jongeren ook, aldus Trimbos. "Mensen die sociale isolatie en eenzaamheid ervaren, hebben vaak een zwakkere weerstand, slapen slechter, hebben vaker last van depressies, problematisch alcohol- en drugsgebruik en hebben sneller te maken met cognitieve achteruitgang."

Trimbos roept op om verpleeghuizen niet meer af te sluiten, maar om manieren te vinden waarop familieleden van bewoners op een verantwoorde manier op bezoek kunnen komen.

Volgens het instituut zijn mensen de laatste maanden wat ongezonder gaan leven. Zo roken en blowen mensen meer. Tegelijk bewegen we minder. Dat kan komen door "stress, angst, eenzaamheid en verveling".