De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson heeft het testprogramma voor een coronavaccin tijdelijk stilgelegd, nadat een proefpersoon ziek is geworden.

Eerder werd het proefprogramma van AstraZeneca voor een coronavaccin ook tijdelijk gepauzeerd.

Verschillende bedrijven zijn in een vergevorderde fase met de ontwikkeling van coronavaccins die worden getest op mensen.

Het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson is op een tegenslag gestuit bij de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Het bedrijf heeft de ontwikkeling ervan tijdelijk stilgelegd.

Het farmaciebedrijf, waartoe ook het Nederlandse Janssen behoort, maakte bekend dat een proefpersoon onverwacht ziek is geworden, zo blijkt uit documenten die in bezit zijn van nieuwsmedium Stat News. In totaal doen er 60.000 mensen mee aan de klinische testen.

Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. Johnson & Johnson wil het besluit nog niet toelichten.

Race om ontwikkeling van coronavaccin

Het is niet ongebruikelijk dat grootschalige tests met een nieuw vaccin tijdelijk worden stilgelegd. Afgelopen maand gebeurde dat ook bij farmaceut AstraZeneca.

Het vaccinonderzoek van AstraZeneca bevindt zich net als dat van Johnson & Johnson in de vergevorderde derde fase, maar werd op 6 september stilgelegd nadat bij een Britse deelnemer een zeldzame ontsteking werd vastgesteld.

CEO Pascal Soriot van AstraZeneca zei op 10 september in een interview dat het heel normaal is dat testprogramma’s door onverwachte gebeurtenissen tijdelijk worden stilgelegd, maar dat “bij andere vaccinonderzoeken niet de hele wereld aan het meekijken is”.

Het vaccin van het Britse AstraZeneca dat in samenwerking met de Universiteit van Oxford is ontwikkeld, kan de eerste coronakandidaat worden die het EU-proces voor goedkeuring ondergaat.

LEES OOK: Coronacijfers lopen ook in de VS op: het lijkt erop dat er ook daar een tweede golf aan komt