De Rotterdamse startup Oyster Heaven, die als doel heeft om oesterriffen in de oceanen te herstellen, heeft 800.000 euro opgehaald, zo meldt investeerder Orange Wings Investments in een persbericht.

Oesterriffen helpen om stikstof uit de oceanen te halen, zuiveren water en vormen een leefgebied voor zeedieren. Maar door overconsumptie en vervuiling zijn deze riffen nagenoeg uitgestorven.

Oyster Heaven claimt de oplossing te hebben: een natuurlijk rifsysteem van klei dat wordt bezet met babyoesters. Oesters nestelen zich op elkaar en kunnen zich vastklampen aan deze harde ondergrond. De afgelopen twee jaar voerde het Rotterdamse bedrijf succesvolle laboratorium- en veldtesten uit.

Het natuurlijke rifsysteem van klei van Oyster Heaven, genaamd 'Mother Reef'.
Het natuurlijke rifsysteem van klei van Oyster Heaven, genaamd ‘Mother Reef’.
Loes Korten/Oyster Heaven

Klimaattechnologie trekt investeringen aan

Deze kleiblokken leveren het bedrijf dus 800.000 euro op van Orange Wings Investments, de startup accelerator van 'avocadokoningin' Shawn Harris. Daarmee is Oyster Heaven onderdeel van een trend.

In totaal haalden Nederlandse startups in het eerste kwartaal van dit jaar 420 miljoen euro op bij investeerders, bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar het grootste deel van die investeringen – zo'n drie op de tien stuks – ging naar bedrijven die door middel van technologie bijdragen aan het oplossen van klimaatverandering.

De markt voor klimaattechnologie is minder cyclisch dan bijvoorbeeld die van fintech, waar het laatste halfjaar geregeld ontslagen vielen, zei analist Thomas Mensink van startup-onderzoeker Golden Egg Check eerder tegen Business Insider. "Het klimaat blijft voorlopig nog wel een uitdaging. Investeerders beleggen in dit soort bedrijven dan ook voor de lange termijn, vaak voor minstens tien jaar."

Oyster Heaven wil 5 miljoen oesters uitzetten in 2024

De Rotterdamse startup heeft als doel om volgend jaar in Europa en Amerika 5 miljoen oesters uit te zetten. Tegen 2027 wil het 100 miljoen oesters hebben gegenereerd.

Hiertoe zal Oyster Heaven samenwerken met lokale visserijgemeenschappen, die de kleiblokken in de oceaan uitzetten en deze ook moeten beschermen.

LEES OOK: Startup Too Good To Go heeft al vele miljoenen maaltijden ‘gered’ – toch is er meer nodig om voedselverspilling aan te pakken, vindt oprichter