• De Japanse zakenbank Nomura zet zich in om heel het personeel ‘rookvrij’ te krijgen.
  • Daarin gaat de bank ver: vanaf oktober mag er ook tijdens thuiswerken niet meer gerookt worden.
  • Nomura biedt werknemers sinds 2017 al financiële hulp om te helpen bij het stoppen met roken.

De Japanse zakenbank Nomura wil zorgen voor een gezonde werkomgeving. Daarbij past ook het aanpakken van roken onder het personeel.

Personeel dat thuiswerkt kan er echter nog naar hartenlust op los paffen, maar dat gaat veranderen. Vanaf oktober mag er van de bank ook bij thuiswerken niet meer gerookt worden onder werktijd.

Nomura gaat niet zo ver dat er actief gecontroleerd wordt of mensen zich ook aan het rookverbod in eigen huis gaan houden. De bank zegt uit te gaan van “wederzijds vertrouwen” bij het rookverbod.

“Er moet een werkomgeving zijn waarin iedereen gezond is en levendig, zodat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen”, zo heeft persbureau Bloomberg in een verklaring van het bedrijf gelezen.

Werknemers krijgen van Nomura financiële hulp bij het stoppen met roken

Nomura wil stimuleren dat medewerkers stoppen met roken. Het percentage werknemers van het bedrijf dat rookt was 20 procent in maart 2020 en moet tegen 2025 zo'n 12 procent zijn. Nomura biedt werknemers sinds 2017 financiële hulp om te helpen bij het stoppen met roken.

De zakenbank gaat ook alle rookruimtes binnen het bedrijf zelf voor het einde van het jaar sluiten. Ook raadt het bedrijf aan om na het roken tijdens lunch of pauzes minstens drie kwartier weg te blijven van kantoor om "derdehands meeroken" te voorkomen.

Er zijn meer Japanse bedrijven die maatregelen nemen om werknemers te ontmoedigen om te roken. Zo verbood snackfoodmaker Calbee medewerkers al in 2018 te roken tijdens werktijd. De gezondheid van het personeel en hun familie werd als essentieel gezien voor de groei van het bedrijf. Voedingsverwerker Ajinomoto heeft werknemers in 2019 verboden tijdens werktijd te roken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schrijft op zijn website dat roken veruit de belangrijkste leefstijlfactor is waardoor mensen ziek worden of overlijden, belangrijker dan ongezonde voeding of te weinig bewegen.

Ook passief roken, of meeroken, kan volgens het RIVM de gezondheid negatief beïnvloeden. In Nederland zijn rookruimtes per 1 juli niet meer toegestaan in publieke sectoren en openbare gebouwen. Vanaf 1 januari geldt dat ook voor rookruimtes in het bedrijfsleven.

LEES OOK: Rookpalen op NS-treinstations worden laadpalen voor e-bikes