Gouverneur Ron DeSantis van Florida, die zich deze week namens de Republikeinse partij kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap, maakt volgens The New York Times regelmatig gebruik van privéjets.

Daaronder vallen meerdere privétoestellen van zijn politieke aanhangers, zoals een Bombardier en een Gulfstream.

Zijn gebruik van privéjets is omstreden. DeSantis is al het grootste deel van zijn carrière in overheidsdienst en had volgens The New York Times vorig jaar een nettovermogen van 319.000 dollar. Dat is niet genoeg om zich regelmatig privévluchten te kunnen veroorloven. Hij is voor die reizen afhankelijk van zijn aanhangers. 

DeSantis erkent tegenover de krant dat hij regelmatig gebruikmaakt van privétoestellen, maar benadrukt daarbij dat het “allemaal legaal is en ethisch verantwoord”.

Sinds het verhaal afgelopen weekend in The New York Times is er meer informatie over de vluchten van DeSantis bekend geworden. Student Jack Sweeney houdt op zijn Twitter-account al langere tijd de privévluchten van Elon Musk bij en is nu ook die van DeSantis gaan volgen. 

Hij maakt vooral gebruik van een Cessna Citation Latitude, een zakenjet die is gemaakt door het op Rhode Island gevestigde Textron Aviation. Uit gegevens van de Federal Aviation Administration blijkt dat het toestel in eigendom is van de staat Florida. Aangezien het gaat om overheidsbezit is DeSantis waarschijnlijk niet de enige die gebruik maakt van het toestel, schreef Sweeney zondag op Twitter.

Neem hieronder een kijkje in een Cessna Citation Latitude, die vergelijkbaar is met de jet die DeSantis gebruikt.

Neem een kijkje in een privéjet van het type dat presidentskandidaat Ron DeSantis gebruikt

LEES OOK: Donald Trump heeft in aanloop naar een nieuwe verkiezingscampagne zijn enorme privéjet laten opknappen — neem een kijkje in de ‘Trump Force One’