Tennislegende Roger Federer beëindigt zijn carrière. Volgende week neemt de 41-jarige Zwitser afscheid op het toernooi om de Laver Cup in Londen, zo kondigde hij donderdag aan. Federer kwam de laatste jaren vanwege fysieke problemen nog maar nauwelijks in actie, maar won in zijn imposante loopbaan maar liefst twintig grandslamtitels en 103 ATP-titels.

“Ik zie mijzelf als een van de meest bevoorrechte mensen op de wereld”, laat hij weten via Twitter. “Ik kreeg een speciaal talent om tennis te spelen en ik heb dat gedaan op een niveau dat ik nooit voor mogelijk heb gehouden. En langer dan ik ooit gedacht had.”

Federer zal bij zijn afscheid tijdens de Laver Cup een dubbelpartij spelen samen met zijn vriend en rivaal Rafael Nadal. De Spanjaard liet in een reactie weten te hebben gewild “dat deze dag nooit zou komen” en dat hij het “een eer en privilege vindt om al die jaren met jou samen te hebben mogen meemaken en er zo veel geweldige momenten op en naast de baan waren.”

Dit zijn vijf dingen die je misschien nog niet weet over Roger Federer.

Het duurde drie jaar voor hij zijn eerste toernooizege boekte op de ATP-tour

Roger Federer wint in februari 2001 het tennistoernooi van Milaan. Foto: EPA/DAL ZENNARO
Roger Federer wint in februari 2001 het tennistoernooi van Milaan. Foto: EPA/DAL ZENNARO

Roger Federer maakt in 1998 zijn debuut op de ATP-tour. Het toen 16-jarige Zwitserse talent verloor in Gstaad van de Argentijn Arnold Ker. Die had toen nog geen idee hoe goed Federer zou worden. "Ik had nooit gedacht en me nooit kunnen voorstellen dat hij een van de beste aller tijden zou worden, echt niet", zei Ker twee jaar geleden tegen atptour.com.

Twee maanden later won Federer in Toulouse zijn eerste partij in het ATP-circuit, maar het duurde nog drie jaar totdat hij zijn eerste toernooi won. Dat gebeurde op 4 februari 2001 in Milaan. Hij versloeg toen de Fransman Julien Boutter met 6-4, 7-6 en 6-4.

Daarna zou hij nog liefst 102 andere ATP-titels veroveren en twintig grandslamtitels. Hij was vooral de koning van Wimbledon met acht overwinningen op het heilige gras in Londen.

Hij verdiende meer dan $1 miljard in zijn carrière

Roger Federer speelt sinds 2018 niet meer met tenniskleding van Nike, maar van het Japanse Uniqlo. Foto: EPA/NEIL HALL
Roger Federer speelt sinds 2018 niet meer met tenniskleding van Nike, maar van het Japanse Uniqlo. Foto: EPA/NEIL HALL

Roger Federer behoort tot een select clubje sportmiljardairs. In 2020 overschreed hij de magische grens van een miljard dollar aan verdiensten tijdens zijn carrière. Hij sloeg in totaal ruim 130 miljoen dollar aan prijzengeld bij elkaar, maar het overgrote deel van zijn inkomsten haalde hij uit lucratieve sponsorovereenkomsten.

Vier jaar geleden nam hij een enorme gok door zijn sponsorcontract voor het leven met Nike te verbreken en dat in te ruilen voor een overeenkomst met het Japanse modemerk Uniqlo en het Zwitserse sneakermerk On. Maar dat pakte enorm goed uit, zo legde sportmarketeer Joe Pompliano vorig jaar uit op Twitter.

"Federer schokte de wereld door een 10-jarig contract van 300 miljoen dollar te tekenen met Uniqlo, maar dat is 3 keer meer dan de 10 miljoen dollar per jaar die Nike hem betaalde", zegt Pompliani. "En er zit geen pensioenclausule in de overeenkomst, dus hij zal op 46-jarige leeftijd nog steeds 30 miljoen dollar in een jaar verdienen zelfs als hij al vijf jaar is gestopt."

Naast eerst Nike en later Uniqlo en On heeft Federer in de loop van zijn lange tenniscarrière ook lucratieve contracten gehad met topmerken als Rolex, Mercedes-Benz en Moët & Chandon.

Hij houdt ook veel van andere sporten als voetbal, skiën, golf en cricket

Roger Federer als toeschouwer bij een wereldbeker skiën in het Zwitserse Lenzerheide begin maart 2022. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER
Roger Federer als toeschouwer bij een wereldbeker skiën in het Zwitserse Lenzerheide begin maart 2022. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER

Roger Federer houdt niet alleen van tennis, maar ook van voetbal, golf en skiën. Als klein jongetje was hij aanvaller in een jeugdelftal in zijn geboortestad Basel en hij is nog altijd groot fan van de lokale voetbalclub FC Basel, zo schrijft Essentially Sports. Ook mist hij zelden een wedstrijd van het Zwitserse nationale elftal.

In zijn vrije tijd doet hij ook aan golf en als rechtgeaarde Zwitser is hij in de winter regelmatig op lange latten te zien en bezoekt hij ook skiwedstrijden.

Verder liet hij in 2009 volgens The Daily Mirror weten af en toe aan cricket te doen. "Ik speel graag cricket voor mijn plezier, maar denk niet dat ik daar mijn geld mee had kunnen verdienen."

Zijn bijzondere vriendschap met Tiger Woods is voorbij

Topgolfer Tiger Woods op de tribune bij de finale van de US Open in 2006 tussen Roger Federer en de Amerikaan Andy Roddick. Foto: EPA/PETER FOLEY
Topgolfer Tiger Woods op de tribune bij de finale van de US Open in 2006 tussen Roger Federer en de Amerikaan Andy Roddick. Foto: EPA/PETER FOLEY

Roger Federer heeft vele goede vrienden binnen de sportwereld. Zo is zijn grootste rivaal, Rafael Nadal, in de loop der jaren ook een van zijn beste vrienden geworden. Het is niet voor niets dat hij tijdens zijn afscheid volgende week bij de Laver Cup gaat dubbelen met Nadal. Ook heeft hij een warme vriendschap met voormalig toptennisser Pete Sampras.

Topgolfer Tiger Woods was ook jarenlang een goede vriend van Federer. Ze waren in het eerste decennium van deze eeuw beiden de allergrootste in hun sport en herkenden veel in elkaar als individuele sporters aan de absolute top. "Waar ik ook speel in de wereld, hij volgt altijd wat ik aan het doen ben en ik volg wat hij doet", zei Woods in 2009. Ze hadden op een gegeven moment zelfs vrijwel dagelijks contact en volgens Federer hadden ze veel steun aan elkaar.

Maar na de seksschandalen rond Woods verbrak de Amerikaan de banden. Hij veranderde nadat hij zo in de problemen was geraakt zijn nummer, vertelde Federer later. Hij zei die beslissing te respecteren en veel goede herinneringen te hebben aan hun vriendschap en te hopen in de toekomst weer van hem te horen.

Hij kocht jaren geleden een oud busje om mee door Europa te gaan toeren na zijn carrière

Federer bereidt zich al langer voor op zijn tennispensioen. In een interview met de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung vertelde hij in 2018 dat hij een oud busje heeft gekocht om daarmee in Europa te gaan rondrijden als hij zijn tennisracket eenmaal aan de wilgen heeft gehangen.

"Na mijn carrière ga ik niet op de bank hangen", zei hij. "Ik heb onlangs een oud autobusje gekocht uit de jaren ’60. Ik heb er zin in om erin rond te gaan rijden. Europa is klein en alles is makkelijk bereikbaar. Reizen is makkelijker dan ooit."

Hij is tijdens zijn lange loopbaan natuurlijk veel in grote Europese steden als Londen, Parijs, Rotterdam, Wenen en München geweest, maar heeft tijdens de toernooien die hij daar speelde nooit echt de gelegenheid gehad de toerist uit te hangen.

"Ik zou alle steden en landen willen bezoeken waar ik actief ben geweest als tennisser, maar dan compleet ontspannen en zonder de druk van het moeten presteren", vertelde hij vier jaar geleden. Dus wie weet kan je hem ineens op zien duiken onder de Eiffeltoren, op een rondvaartboot in Amsterdam of op zomaar een berg in Oostenrijk.

LEES OOK: Ik bezocht Madeira, de geboorteplaats van Cristiano Ronaldo, en ontdekte dat hij daar als een heilige wordt aanbeden