Een hoge Houthi-functionaris heeft een veilige doorgang beloofd voor Russische en Chinese schepen die over de Rode Zee varen. Dat zei hij in een interview dat vrijdag door de Russische krant Izvestia werd gepubliceerd.

In het interview benadrukte de Houthi-functionaris dat de wateren rond Jemen veilig zijn zolang schepen niet verbonden zijn met bepaalde landen, met name Israël.

“Wat alle andere landen betreft, inclusief Rusland en China, wordt hun scheepvaart in de regio niet bedreigd”, zei hij. “Bovendien zijn we klaar om de veilige doorgang van hun schepen in de Rode Zee te garanderen, omdat vrije navigatie een belangrijke rol speelt voor ons land.”

Aanvallen op schepen “die op enigerlei wijze verband houden met Israël” zouden doorgaan, voegde hij eraan toe. “Ons doel is om de economische kosten voor de Joodse staat te verhogen om het bloedbad in Gaza te stoppen.”

De afgelopen maanden hebben de Houthi-rebellen regelmatig schepen beschoten voor de kust van Jemen, vooral op de Rode Zee. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en met Hamas, dat een oorlog met Israël uitvecht.

Schepen in de Rode Zee doen zich voor als Chinees

Dat Chinese en Russische schepen minder gevaar lopen in de Rode Zee, was al bekend. China is kritisch geweest over de Israëlische bombardementen en andere militaire acties in Gaza en heeft zich uitgesproken tegen luchtbombardementen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op Houthi-doelen. Ook Rusland uitte in het openbaar kritiek op de aanvallen op de Houthi's.

Mohammad Ali al-Houthi, een prominente leider van de rebellenorganisatie, zei eerder dat commerciële schepen op hun automatische identificatiesysteem (AIS) moeten aangeven dat ze "geen banden hebben met Israël", als ze willen voorkomen dat ze worden aangevallen.

In reactie hierop verkondigen verschillende vrachtschepen en tankers in de Rode Zee dat hun bemanning volledig Chinees is, ook wanneer dat niet het geval is. Op hun AIS, de wereldwijde tracker die vereist is door de internationale maritieme conventie, vermelden ze dan bijvoorbeeld "ALL CHINESE".

Trackers laten ook zien dat sommige schepen de status "ARMED GUARD ONBOARD" weergeven, als ze door de Rode Zee varen. Verder hebben sommige schepen hun AIS-trackers uitgezet als ze de regio binnenvaren, in de hoop onopgemerkt voorbij de Houthi's en piraten te glippen.

In de Golf van Aden veranderen schepen hun bestemming vaak naar "ARMED GUARD ONBOARD", om zo piraten af te schrikken.
In de Golf van Aden veranderen schepen hun bestemming vaak naar "ARMED GUARD ONBOARD", om zo piraten af te schrikken.
Screenshot/VesselFinder

LEES OOK: Qatar hervat transport van vloeibaar aardgas via Rode Zee – VS melden inbeslagname van Iraanse wapens voor Houthi-rebellen in Jemen