Vier tankers die vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Qatar vervoeren, varen weer door de Rode Zee.

Eerder lagen ze enkele dagen stil. De pauze volgde op de luchtaanvallen van de Amerikanen en Britten op Houthi-doelen in Jemen, die de risico’s rond de belangrijke vaarroute hebben doen toenemen.

Uit trackinggegevens van data- en beursbedrijf LSEG is onder andere op te maken dat de lng-tanker Al Rekayyat weer door de Rode Zee richting Qatar vaart. Sinds 13 januari lag het schip stil.

Ook de schepen Al Ghariya, Al Huwaila en Al Nuaman varen na een dagenlange pauze, maar ze hebben hun koers verlegd naar het zuiden in plaats van het noorden. Wel melden ze het noordelijker gelegen Suezkanaal in Egypte nog als hun bestemming, laten de LSEG-data zien.

Grote reders besloten eerder de Rode Zee te mijden, doordat ze de risico's bij de smalle Straat van Bab el Mandeb aan de zuidkant van de zee te groot vinden. De door Iran gesteunde Houthi's voeren daar aanvallen uit op handelsschepen. Naar eigen zeggen doen ze dat vooral uit solidariteit met Hamas in de oorlog tegen Israël.

Persbureau Reuters meldde eerder op basis van een ingewijde dat QatarEnergy, 's werelds op een na grootste lng-exporteur, niet langer tankers door de Rode Zee stuurt. De spanningen in het gebied raken "net als al het andere vervoer van goederen over zee" ook het transport van lng, erkende de Qatarese premier sjeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani op de bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.

De vaarroute door de Rode Zee en het Suezkanaal is voor veel scheepsverkeer tussen Azië en Europa de kortste route. Omvaren via het zuidelijkste punt van Afrika kost volgens analisten zo'n negen dagen extra.

Ondanks de vaarstop daalden de Europese gasprijzen maandag, mede dankzij goedgevulde winterreserves in Europa. Dinsdag komt de prijs op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam amper in beweging.

VS melden inbeslagname Iraanse wapens voor Houthi-rebellen in Jemen

Jemenitische Houthi-rebellen vallen een vrachtschip aan in de Rode Zee.
Jemenitische Houthi-rebellen vallen een vrachtschip aan in de Rode Zee.
Houthi Military Media/Handout via REUTERS

De Verenigde Staten zeggen een Iraanse wapenleverantie voor de Houthi-opstandelingen in Jemen te hebben onderschept op zee. Dat gebeurde op 11 januari, melden de Amerikaanse strijdkrachten.

Ze stellen dat het de eerste keer is dat dodelijke en geavanceerde Iraanse wapens voor de opstandelingen in beslag worden genomen sinds de Houthi's in november begonnen met aanvallen op de internationale scheepvaart.

Het Central Command van de Amerikaanse strijdkrachten zegt dat de wapens zijn aangetroffen aan boord van een boot. Die bevond zich in internationale wateren bij de kust van Somalië.

Er zouden onder meer raketonderdelen aan boord zijn geweest. Uit een eerste analyse komt naar voren dat diezelfde soorten wapens door de Houthi's zijn gebruikt bij aanvallen op schepen in de Rode Zee, zeggen de Amerikanen.

De Houthi's hebben nauwe banden met Iran en voeren al maanden aanvallen uit op vrachtschepen. De opstandelingen, die grote delen van Jemen in handen hebben, zeggen daarmee de Palestijnen te steunen in de door Israël belegerde Gazastrook.

De Houthi-aanvallen op schepen zorgen voor internationale onrust. De VS en het Verenigd Koninkrijk bestookten vorige week doelen van de opstandelingen in Jemen. Nederland gaf daar steun aan.

LEES OOK: Schepen in de Rode Zee proberen Houthi-rebellen te misleiden door zichzelf als ‘Chinees’ voor te doen