De belangrijkste Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag allemaal flink in het rood. Tegenvallende kwartaalberichten van de Amerikaanse webwinkel Amazon en Google-moeder Alphabet drukten op het sentiment.

De AEX-index is vrijdag gezakt naar het laagste punt sinds maart 2017. De toonaangevende index van de beurs van Amsterdam flirtte met de grens van 500 punten.

De AEX stond omstreeks 17.00 uur 2,3 procent lager op 501,09 punten. Maar bij het slot van de Amsterdamse beurs stond een min van 1,1 procent op borden en noteerde de AEX 507,52 punten.

Volg de AEX-index op finanzen.nl »

Verlichtingsbedrijf Signify zakte bijna 10 procent en was daarmee veruit de grootste daler in de AEX. De kwartaalwinst van het bedrijf daalde weliswaar minder hard dan gevreesd, maar het was niet genoeg om beleggers te bekoren.

Staalgigant ArcelorMittal zakte 3,7 procent. De staalgigant heeft de overnamestrijd rond zijn bankroete Indiase branchegenoot Essar Steel gewonnen. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield, dat ook met cijfers kwam, daalde 1,5 procent.

Wall Street zakt verder weg

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met flinke verlies aan de laatste handelsdag van de week begonnen, na de stevige winsten van donderdag. Vooral techfondsen kregen ervan langs. Tegenvallende kwartaalberichten van zwaargewichten Amazon en Google voedden de vrees dat bedrijven over hun piek heen zijn. De nieuwste cijfers over economische groei in de Verenigde Staten gaven wat tegenwicht.

De Dow-Jonesindex stond kort na opening 1,1 procent lager op 24.693 punten. De brede S&P 500 zakte 1,7 procent tot 2657 punten. Techgraadmeter Nasdaq ging 2,6 procent omlaag tot 7.130 punten. Daarmee gingen de winsten van een dag eerder bij opening al bijna geheel in rook op.

Webwinkelgigant Amazon ging bijna 10 procent omlaag. De vooruitzichten voor het vierde kwartaal, wegens de feestdagen de belangrijkste periode voor de onlineverkoper, stelden echter teleur. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, boekte een omzet die lager was dan kenners hadden verwacht. Het aandeel zakte 4,4 procent. Ook de andere techreuzen Facebook, Microsoft en Netflix leverden flink in.

De Amerikaanse economische groei is in het derde kwartaal afgezwakt, zij het minder hard dan economen te midden van alle handelsspanningen hadden verwacht. In het tweede kwartaal was nog sprake van de sterkste groei sinds 2014. De groeicijfers spelen doorgaans een grote rol bij rentebesluiten van de Federal Reserve.

De euro noteerde op 1,1354 dollar, tegen 1,1371 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 66,75 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,6 procent tot 76,41 dollar per vat.

LEES OOK: Dit zijn 9 grote verliezers en 5 winnaars in de AEX dit jaar – donkere oktobermaand op de beurs hakt erin