Oktober is een klassieke bibbermaand voor beleggers. Sinds enkele weken is er wereldwijd op aandelenbeurzen een stevige correctie gaande. Hoe pakt dat uit voor de hoofdfondsen van de Amsterdamse AEX-index?

De AEX noteerde begin deze maand nog iets boven het startniveau van 2018, dat op 544 punten lag. Dus per saldo weinig beweging in de eerste negen maanden van het jaar.

Maar per 25 oktober is de Amsterdamse hoofdindex teruggezakt naar een niveau van rond de 510 punten. Op jaarbasis een verlies van 6 procent.

(klik voor uitvergroting)

AEX in 2018

Dat begint behoorlijk aan te te tikken.

Om echt van een crash te spreken, zouden de minnen nog wat groter moeten worden. Doorgaans gaat het dan om een koersdaling van 20 procent in relatief korte tijd.

Wat betreft de onderliggende angst wordt door beursexperts gewezen op een reeks factoren: de groei van de wereldeconomie lijkt te pieken en vertraging ligt in het verschiet. Zeker als de handelsoorlog van Donald Trump met China doorzet.

Daarnaast maken centrale banken zich op om rentes te verhogen, na jarenlang met goedkoop geld te hebben gestrooid. Dit laatste heeft op diverse fronten geleid tot schuldexplosies: zo is er de afgelopen jaren veel geleend geld gestoken in niet-beursgenoteerde startups, kampt China in brede zin met een hoog schuldenniveau en is er via hypotheekfinanciering veel geld in vastgoed gestoken.

9 grote verliezers in de AEX

Is er iets van dit alles terug te zien bij de koersprestaties van individuele bedrijven in de AEX-index? Onderstaande grafiek geeft de koersontwikkelingen weer van de 25 hoofdfondsen sinds het begin van dit jaar.


 
Te zien is dat er negen verliezers zijn met koersdalingen van rond de 20 procent en hoger.

Speciaal geval is hier kabelbedrijf Altice (min 76 procent). De koers van dit fonds maakte in mei een ruime halvering door om een technische reden: een splitsing van de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf en de Europese. Laatstgenoemde tak valt sindsdien onder het beursfonds dat in Amsterdam genoteerd is.

Opvallend blijft dat als je vanaf het moment ná de splitsing van het aandeel in mei kijkt, er sindsdien een koersdaling van ruim 30 procent is opgetreden. Altice hoort dus ook los van de technische daling tot de grotere verliezers. Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met het feit dat bedrijf van de Franse kabelmagnaat Patrick Drahi zijn expansie van de afgelopen jaren met forse schulden heeft gefinancierd. En daarmee mogelijk kwetsbaar is als rentes gaan oplopen.

Wat betreft twee andere grote dalers in de AEX-index, Signify en ING, lijkt meer sprake van specifieke omstandigheden die los staan van het algemene beurssentiment.

Zo heeft Signify (min 32 procent), de verzelfstandigde lichtdivisie van Philips, volgens analisten last van tegenvallers bij de groei van de led-verlichting. Led-lampen zijn duurder in de aanschaf, maar gaan vervolgens ook langer mee. Ze kennen dus minder herhaalaankopen. Ook lijken consumenten minder snel dan verwacht over te stappen op 'slimme verlichting' die gekoppeld is aan internet.

ING profiteert dit jaar juist van de relatief sterke groei van de economie, die gunstig uitpakt voor de kredietverlening en leidt tot minder kredietstroppen. Tegelijk zijn analisten voor de wat langere termijn bezorgd over het relatief hoge kostenniveau van de grootbank. Al met al staat een min van zo'n 30 procent op de borden voor het aandeel ING dit jaar.

In het rijtje verliezers zijn verder uitzender Randstad (min 19 procent) en staalgigant ArcelorMittal (min 23 procent) typisch bedrijven die onder de loep worden genomen door beleggers, als er een omslag in het economische tij op komst is.

Randstad meldde eerder deze week zich vooralsnog geen zorgen te maken, maar in Europa stond de omzet in Duitsland en Frankrijk wel onder druk in het derde kwartaal van dit jaar.

5 sterke stijgers in de AEX

Een blik op het lijstje van stijgers, laat zien dat vijf AEX-bedrijven voor 2018 op een plus van 10 procent of meer staan.

De nummer één, Wolters Kluwer (plus 18 procent) is typisch een bedrijf dat gezien wordt als een relatief solide belegging in minder tijden. Wolters specialiseert zich een vakinformatie voor onder meer juridische specialisten en werkt met abonnementsmodellen die vaak redelijke bescherming bieden in tijden van teruggang.

Daarnaast is supermarktgigant Ahold Dehaize (plus 11 procent) ook een typisch 'defensieve' waarde, gelet op het feit dat boodschappen ongeacht het economische tij een primaire behoefte zijn.

Voor biotechbedrijf Galapagos (plus 13 procent) heeft de koersstijging van dit jaar een vrij specifieke reden: het bedrijf boekte goede resultaten met onderzoek naar een reumamiddel en profiteert van een samenwerkingsverband met farmareus Novartis.

LEES OOK: Zo arm (of rijk) ben je na bijna 10 maanden als je begin 2018 €100.000 stopte in de AEX, een huis, de bitcoin, een spaarrekening of goud