Op langere termijn doen robots betere beursvoorspellingen dan menselijke analisten, zo blijkt uit een studie van de University of Indiana.

De onderzoekers hielden 76.568 rapportages van een zevental robotanalisten tegen het licht en publiceerden hun eerste bevindingen in januari. De onderzoekers ontdekten dat portfolio’s gebaseerd op de aankoopadviezen van robotanalisten beter presteerden en winstgevender waren dan die van hun menselijke evenknieën,

Sterker nog, de robotanalisten zorgden voor een meer evenwichtige verdeling van buy, hold en sell aanbevelingen dan menselijke analisten. Ook bleken de robots minder geneigd zich iets aan te trekken van de kwartaalcijfers van ondernemingen dan hun menselijke collegae.

Anders dan menselijke analisten maakten de robotanalisten vooral gebruik van de data uit de jaarverslagen.

Even voor alle duidelijkheid: een robotanalist is iets geheel anders dan een robotadviseur. Hoewel ze op elkaar lijken duiken robotanalisten diep in de data van de toezichthouder SEC om de financiën van bedrijven te analyseren, terwijl robot-adviseurs  minder fijnmazige taken voor hun rekening nemen zoals besluitvorming over en communicatie ten aanzien allocatiestrategieën van de activa, gebaseerd op vragenlijsten die ze investeerders voorleggen.

Menselijke analisten hoeven nog niet naar het UWV

Financieel analisten hoeven echter niet bang te zijn dat ze zich binnenkort op het uitzendbureau of bij het UWV moeten melden. Want robotanalisten zijn niet beter dan mensen waar het aankomt op verkoopaanbevelingen.

De studie vond niets dat erop wijst dat robotanalisten winstgevender verkoopadviezen geven dan mensen. Het valt bovendien nog maar helemaal te bezien in hoeverre investeerders robotadviezen serieus nemen – hoewel je ze niet op voorhand van de hand hoeft te wijzen.

Ook keken de onderzoekers naar de mate waarin investeerders zich daadwerkelijk iets aantrekken van robotanalisten. Ze ontdekten dat investeerders zich niet laten leiden door wat robotadviseurs ze influisteren. Daarmee is het onduidelijk in hoeverre robotadviseurs vooralsnog een dominante speler zullen worden op Wall Street.

Old-school investeringsbank Goldman Sachs lanceert dit jaar zijn robot-adviseringsdienst, en dat terwijl vermogensbeheeder management Investec zijn robotdienst in september juist sloot. Dit nadat het operationele verlies 26 miljoen pond sterling bedroeg (omgerekend 31 miljoen euro).

Lees meer over beleggen in aandelen: