De aandelenmarkten doen het prima. Ze inspireren millennials en babyboomers om meer en meer te gaan beleggen. Bank of America ziet die duidelijke tendens na een onderzoek onder duizend huishoudens. Maar als je veelvoorkomende beleggersfouten niet vermijdt, kun je misschien beter blijven sparen.

Dat is de mening van Chris Hyzy, chief investment officer bij Bank of America. Zijn Global Wealth and Investment Management-team adviseert de allerrijkste beleggers en heeft twee biljoen dollar (1,7 biljoen euro) in beheer.

Of het nu gaat om kleine of grote beleggers, bepaalde fouten ziet Hyzy steeds terugkomen bij beleggers. “Het zijn dure fouten”, zegt hij.

Fout 1: Af een toe een beetje beleggen

Veel beleggers stappen ‘met brokjes’ in de markt, zegt Hyzy. Ze krijgen een meevaller, vakantiegeld of een kleine bonus en stappen dan opeens in in de markt. Het is beter een beleggingsplan te maken en periodiek een vast bedrag te beleggen.

Blijf beleggen, ongeacht de marktbewegingen. Als je een lange beleggingshorizon hebt, kun je het best een vast bedrag per maand of kwartaal beleggen. Die aanpak wordt wel dollar cost averaging genoemd. Je gaat dan niet incidenteel de markt in, maar spreidt de aankoopniveaus. Als je bijvoorbeeld steeds een vast bedrag in aandelen belegt, koop je meer aandelen bij in tijden van een neergang of een echte crash op de markt. Per saldo stap je vaak een stuk voordeliger in dan wanneer je broksgewijs belegt. Als er een keer een klap komt raakt je dat mentaal ook minder, bij de eerstvolgende ’tranche’ stap je voordeliger in. Het helpt dus ook bij de beleggingsdiscipline.

Fout 2: Wachten op een duidelijk teken

"Als je wacht op het moment dat alle seinen op groen staan op de financiële markten, dan stap je waarschijnlijk op een heel duur moment in." Hyzy zegt dat beleggen bestaat uit omgaan met onzekerheid. Probeer daarom de markt liever niet te timen, de kans dat je de verkeerde momenten uitkiest is te groot.

Zelfs een goed beredeneerd idee kan verkeerd uitpakken. Hyzy zag in het eigen beleggersonderzoek dat veel beleggers na de fraaie ontwikkelingen op de aandelenbeurzen in de VS een slim plan hadden. "We gaan nu vooral extra geld beleggen in opkomende markten." De beslissing die redelijk leek en zou moeten bijdragen aan spreiding in de aandelenportefeuille pakt dit jaar verkeerd uit. Juist de opkomende markten krijgen de laatste tijd klappen.

Fout 3: Overmatig zelfvertrouwen

Ook mensen die voor hun gevoel alle tijd hebben, beleggers met een zeer lange beleggingshorizon, kunnen te grote risico's gaan nemen. "Ach, als het even tegenzit met de beleggingen, heb ik alle tijd om het later goed te maken." Die houding is gevaarlijk. Als je meent dat je weet hoe beleggen werkt en alle tijd hebt om verliezen goed te maken, kan je je nek te veel gaan uitsteken. Dat kan leiden tot flinke verliezen.

LEES OOK: 7 stappen naar financiële vrijheid voor jonge beleggers