In de afgelopen 24 uur is de kans dat Rob Jetten partijleider van D66 wordt, een stuk groter geworden.

Hij had twee grote concurrenten, maar die zijn allebei afgehaakt voordat de strijd om het leiderschap echt is begonnen.

Maar of hij zich ook echt kandidaat wil stellen voor de functie, is nog steeds niet duidelijk.

De kans dat Rob Jetten de nieuwe leider wordt van D66 is in de afgelopen 24 uur plotseling een stuk groter geworden.

De partij zoekt deze zomer een nieuwe leider en daar waren een aantal grote kanshebbers voor.

Zo was er Sigrid Kaag. Een deel van de partij zag haar als de gedroomde nieuwe leider en zelf speelde ze ook met dat idee. Eind vorig jaar zei ze serieus over het partijleiderschap na te denken.

Maar donderdag werd duidelijk dat Kaag haar zinnen op een ander carrièrepad heeft gezet. Ze is in de race als nieuwe directeur-generaal bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens ingewijden zijn de gesprekken over de functie serieus.

De kans dat ze deze zomer ook nog een gooi doet naar het partijleiderschap, is dus klein.

Ollongren vindt partijleiderschap onverstandig

Een andere belangrijke kandidaat was minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Maar ook zij zal zich niet kandidaat stellen, maakte ze donderdag bekend in het NPO1-programma M.

Ollongren viel vorig jaar wegens ziekte een aantal maanden uit en denkt daarom dat het niet verstandig is om nu voor het partijleiderschap te gaan.

"Heel eerlijk gezegd denk ik dat het niet verstandig is voor mijn gezondheid, en dat ik het dus ook voor mijn gezin niet moet doen", aldus Ollongren. "Het lichaam kan op een gegeven moment ook zeggen, je kan het wel willen in je hoofd, maar het kan niet."

Belangrijkste kandidaat

Hoewel ook kandidaten van buiten de Tweede Kamer kunnen solliciteren, lijkt het er nu op dat Jetten de belangrijkste kandidaat is. Hij heeft nog niet gezegd of hij zich kandidaat stelt, maar zegt er wel "serieus" over na te denken.

De 31-jarige Brabander werd in oktober 2018 unaniem door de fractie verkozen tot voorzitter. Dat terwijl hij pas een half jaar in de Kamer zat.

Wie is Rob Jetten en wat wil hij met D66? Hier vind je een overzicht van zijn politieke carrière, die begon nadat een islamistische basisschool in zijn woonplaats in vlammen opging.

Lees meer over Rob Jetten en D66: