Rob Jetten is de nieuwe fractievoorzitter van D66.

Hij volgt Alexander Pechtold op, die op het partijcongres van afgelopen zaterdag na ruim twaalf jaar als politiek leider van D66 zijn vertrek van het Binnenhof aankondigde.

De 31-jarige Jetten geldt als de grootste belofte van de partij. Pechtold zelf is in ieder geval enthousiast over hem en noemde hem recent “de beste specialist in mijn fractie“.

“Ik ben ongelofelijk blij en trots erop dat jij mij gaat opvolgen”, sprak Pechtold de nieuwe fractievoorzitter toe. “Je hebt afgelopen jaar laten zien dat je je mannetje staat, dat je moeilijke dossiers aankan.”

Jetten heeft daarnaast aangetoond dat hij niet alleen een talent maar ook een leider is, aldus de vertrekkende voorzitter.

Rob Jetten is pas anderhalf jaar Kamerlid

De fractie heeft volgens Jetten unaniem voor hem gekozen, hoewel in eerste instantie ook Salima Belhaj en Paul van Meenen beschikbaar waren. "Ik ben heel blij met dat vertrouwen'', zei hij.

"Ik wil me inzetten voor een schonere wereld waarin mensen zichzelf kunnen ontwikkelen", aldus Jetten. Ook onderwijs noemde hij als speerpunt. "We hebben als fractie een heel goed gesprek gehad over waar we staan als fractie en waar we komende jaren naar toe willen."

De nieuwe leider zei verder te willen "bijdragen aan een stabiele samenwerking in de coalitie". Maar hij verklaarde ook te willen zorgen dat we "een sterk D66-geluid in de Kamer te laten horen". Het is volgens hem een "uitdaging" om aan de leden uit te leggen waarom compromissen moeten worden gesloten. Het eerste jaar in de coalitie is "lastig" geweest.

Bliksemcarrière van Rob Jetten

Jetten studeerde bedrijfskunde en is al lang betrokken bij D66. Hij was beleidsmedewerker van de fractie in de Eerste Kamer en voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van de partij.

Tot vorig jaar maart werkte hij bij ProRail, daarna ging hij de Tweede Kamer in. Hij is woordvoerder op de portefeuilles klimaat en energie, gas, democratische vernieuwing, spoor en OV en taxi.

Jetten "sluit niet uit" dat hij ook voor het partijleiderschap gaat. Maar "voor nu ben ik fractievoorzitter van D66". Als er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen komen, kiezen de partijleden een nieuwe lijsttrekker.