Mininister Rob Jetten van Klimaat en Energie wil het aanbieden van langdurige vaste energiecontracten gaan verplichten. Dat zij hij zondag tijdens de Abel Herzberg-lezing.

Met de maatregel wil Jetten consumenten meer zekerheid geven over hun maandbedrag.

Veel mensen vervallen nu in een flexibel contract als hun jaarcontract afloopt. Dit komt doordat energiebedrijven vaak geen nieuwe, langlopende contracten aanbieden, vanwege de sterk gestegen gasprijzen en de onzekerheden op de energiemarkt. Klanten komen daardoor in de problemen, omdat ook hun maandbedrag stijgt.

Een deel van het kabinet overlegt zondagmiddag met de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over de stijgende energieprijzen. De Tweede Kamer voerde afgelopen week de druk op het kabinet op om alsnog met een ingreep te komen voor dit najaar. Dat moet ervoor zorgen dat mensen hun energierekeningen kunnen betalen.

Wanneer het plan van Jetten voor het verplicht aanbieden van vaste energiecontracten ingaat, is nog niet bekend, aldus het ministerie van Economische Zaken. Dinsdag op Prinsjesdag zal de minister er meer details over bekendmaken, zo zegt een woordvoerder.

'We hebben jarenlang te weinig gedaan'

Eerder deze week beloofde Jetten aan de Kamer "alles eruit te persen" om te kijken "wat er boven dat forse pakket voor 2023 mogelijk is" voor het najaar. Woensdag zei hij al dat niemand deze winter mag worden afgesloten van gas en elektriciteit omdat de energierekening niet meer kan worden betaald.

In Amsterdam zei Jetten dat hij op Prinsjesdag komt met plannen die er "een flinke schep bovenop doen om klimaatverandering tegen te gaan en de extra uitstoot van kolencentrales compenseren". Het kabinet maakt dan bekend hoe het ervoor wil zorgen dat mensen komende winter en ook daarna niet in de kou zitten.

Jetten: "Net als in de jaren zeventig drukt een energiecrisis ons met de neus op feiten: we hebben jarenlang te weinig gedaan om van onze verslaving aan fossiele brandstoffen af te komen." En: "We zullen nog harder moeten werken; nog meer moeten doen. We zijn het aan onszelf en aan toekomstige generaties verplicht om nu hard, doortastend en diep in te grijpen om het tij te keren."

De Abel Herzberglezing wordt sinds 1990 ter nagedachtenis aan advocaat, procureur en essayist Abel Herzberg door de Rode Hoed in samenwerking met dagblad Trouw georganiseerd.

LEES OOK: Gebruik je veel of weinig stroom en gas vergeleken met andere huishoudens? Dit zou je gemiddeld moeten betalen met huidige recordprijzen