• De gedragsmaatregelen die het kabinet aan Nederlanders heeft opgelegd lijken gunstig uit te werken op het afremmen van de verspreiding van het coronavirus.
  • Het RIVM is voorzichtig positief: de exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht.
  • Het blijft extreem belangrijk dat bijvoorbeeld alle huisgenoten thuis blijven als iemand in een huishouden koorts heeft.

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. “De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend.”

Die ontwikkeling is te danken aan de maatregelen die zijn genomen om de opmars van het virus te stoppen, meent Van Dissel.

Hij licht met name het maandag afgekondigde voorschrift uit dat alle huisgenoten van een zieke met bijvoorbeeld koorts thuis moeten blijven. Die maatregel, “die we misschien nog meer op de voorgrond moeten zetten”, geeft nu mogelijk het laatste zetje waardoor de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen de uitbraak aankunnen.

Zonder de maatregelen van maandag zouden er vermoedelijk te veel mensen tegelijk ziek worden en zou er te weinig plaats zijn op de intensive care van de ziekenhuizen.

De groei van het aantal coronapatiënten vlakt volgens de ramingen die het RIVM gebruikt nu waarschijnlijk zo af dat de ic’s genoeg bedden hebben voor de toestromende patiënten.

Nederlandse cijfers corona-uitbraak

Het coronavirus heeft inmiddels 356 levens geëist in Nederland, meldde het RIVM woensdagmiddag. Dat zijn 80 overledenen meer dan een dag eerder bekend was.

Lees ook op Business Insider

Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, aldus het RIVM. Het aantal ziekenhuisopnamen is met 341 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn volgens de gegevens van het instituut in totaal 1.836 mensen met het virus opgenomen in het ziekenhuis.

Inmiddels is bij 6.412 mensen in Nederland vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus. De afgelopen 24 uur kwamen er 852 meldingen van positieve tests bij.

Op de intensivecareafdelingen liggen zeker 583 patiënten, blijkt uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Die cijfers kunnen achterlopen bij de werkelijkheid.

Coronavirus muteert relatief weinig: dat is gunstig voor vaccin

Een mogelijk positieve ontwikkeling voor de komende maanden is dat het coronavirus relatief weinig mutaties lijkt te kennen. Dat zegt geneticus John Thielen van de John Hopkins University tegen The Washington Post. Dit is gunstig voor de ontwikkeling van een specifiek vaccin tegen het coronavirus.

Griepvirussen muteren relatief veel en daardoor moeten er jaarlijks aangepaste vaccins op de markt worden gebracht tegen nieuwe griepvirussen. Omdat het nieuwe coronavirus relatief weinig mutaties kent, is met wellicht mogelijk om één specifiek vaccin te ontwikkelen om het te stoppen.

LEES OOK: Nederland lijkt relatief veel sterfgevallen te hebben door coronavirus, maar interpretatie van de cijfers blijft lastig