Snel rijk worden? Helaas. De meeste mensen hebben niet de tijd of kennis om vermogen snel te laten groeien. Bovendien is het risico veel te groot.

Beleggingsexperts stellen dat extreem risicovol beleggen, bijvoorbeeld door veel geld in cryptomunten zoals de bitcoin te steken, geen verstandige beleggingsstrategie is.

Uiteraard is beleggen in aandelen sowieso risicovoller dan sparen bij de bank, maar er zijn beleggingsstrategieën die de kans op een goed rendement aanzienlijk verhogen.

Geduld is hierbij de sleutel tot succes. De eenvoudigste en veiligste manier om je vermogen te laten groeien op de beurs is om systematisch geld opzij te zetten en dat in breed gespreide beleggingsfondsen te stoppen. En daarnaast geduldig te wachten.

Rijk worden: inleg per maand als je start met €50.000

Stel je hebt 50.000 euro bij elkaar geharkt of gekregen uit een erfenis. Op de website berekenhet.nl zijn we nagegaan hoeveel je gemiddeld maandelijks moet beleggen om na een eerste investering van 50.000 euro in 30 jaar uit te komen op 1 miljoen euro. Hierbij hebben we rekening gehouden met een inflatie van 2 procent per jaar en daarom de inleg jaarlijks met dat percentage verhoogd.

Bij een gemiddeld jaarlijks aandelenrendement van 7 procent moet je elke maand 429 euro investeren om na 30 jaar op 1 miljoen euro uit te komen. Maar dat is zonder de fiscus gerekend.

Helaas belast de overheid je vermogen in box 3 voor sparen en beleggen als dat boven de individuele vrijstelling van 30.360 euro uitkomt. Dit betekent dat je na 30 jaar, rekening houdend met de vermogensbelasting, maar op 826.000 euro uitkomt. Wil je toch op een miljoen euro uitkomen, moet je het maandelijkse bedrag verhogen tot 577.

Overigens is het rendement een grote onzekere factor, ook al is het gemiddelde historische rendement van aandelen ongeveer 7 procent per jaar als je dit over een zeer lange periode bekijkt.

Met een meer voorzichtige schatting van 5 procent rendement per jaar moet je maandelijkse meer inleggen: 761 euro. En als je rekening houd met de belasting in box 3 moet je maar liefst 955 euro per maand inleggen.

Het is dus niet onmogelijk om een startkapitaal van 50.000 euro uit te bouwen tot 1 miljoen, maar je moet wel zeer geduldig zijn en maandelijks een extra bedrag beleggen op de beurs.

Financiële adviseurs raden aan om je geld in een indexfonds te beleggen. Dat is een passieve manier van beleggen waarbij je het beleggingsrisico verkleint, omdat je automatisch het risico spreidt over een brede selectie van aandelen. Het voordeel van deze fondsen zijn de relatief lage kosten en het feit dat ze vaak een hoger rendement halen dan actief beheerde fondsen.

Een indexfonds, zoals een exchange-traded fund (ETF), is de ultieme 'koop-en-vergeet'-belegging. Beleggen is immers een zaak voor de lange termijn. En op de lange termijn haalt een brede beursindex een gemiddeld rendement dat door de meeste beleggers nauwelijks valt te verbeteren via actieve selectie van aandelen.

Het voordeel van geduld bij beleggen is dat hoe langer je een belegging aanhoudt, hoe langer je kan profiteren van het rente-op-rente-effect. Dit is een soort sneeuwbaleffect, waarbij je vermogen steeds sneller gaat groeien.

Lees meer over rijk worden: