Veel startende beleggers hebben een beetje koudwatervrees.

Alle beleggingen brengen een zeker risico met zich mee, maar volgens financieel planners kan er met indexfondsen weinig misgaan. Zeker als je voor de langere termijn belegt. Denk dan aan bijvoorbeeld minimaal vijftien jaar.

“Voor iemand die net begint, raad ik het gebruik van indexfondsen aan”, zegt financieel planner en oprichter van Build a Better Financial Future Luis Rosa tegen Business Insider. “Ze kennen lage kosten en je kunt de markt betreden zonder een expert te zijn.”

“Ik zou altijd gaan voor een portfolio van indexfondsen met lage kosten, of je nu je voor het eerst belegt of al veertig jaar ervaring hebt”, zegt financieel planner Andrew Westlin van Betterment.

Financieel planner Bobbi Rebell  stelt dat indexfondsen “de beste spreiding bieden tegen de laagste kosten”.

Zelfs topbelegger Warren Buffett is enthousiast en noemt indexfondsen "de meest verstandige aandelenbelegging". De legendarische belegger adviseerde aandeelhouders van zijn bedrijf Berkshire Hathaway in 2014 om 90 procent van hun cashgeld in een indexfonds "met zeer lage kosten" te investeren.

Miljonairs kiezen ook voor indexfondsen

Selfmade-miljonair John van het personal-finance blog ESI Money interviewde honderd miljonairs en kwam tot de ontdekking dat de meeste van hen groot liefhebber zijn van indexfondsen. "De hoge opbrengsten en lage kosten van indexfondsen zijn de basis voor de rijkdom van vele miljonairs", schreef hij op zijn blog.

Oprichter Jack Bogle van vermogensbeheerder Vanguard zette in 1976 het allereerste indexfonds op om "de aandeelhouder achter het stuur te zetten". Indexfondsen bestaan uit een mandje van aandelen (of andere beleggingen). In plaats van individuele aandelen te kopen, krijgt een belegger een piepklein aandeel in alle bedrijven in het fonds.

Indices zoals de Amsterdamse AEX of de Amerikaanse Dow Jones-index zijn eigenlijk ook niets anders dan mandjes aandelen die worden samengesteld door beurzen. Maar voor een particuliere belegger is het een hoop gedoe om alle aandelen die in een index zitten, in de juiste aantallen te kopen. Daarom bieden banken en andere vermogensbeheerders indexfondsen aan die de samenstelling van een beursindex zo exact mogelijk nabootsen. Je kan als particuliere belegger ook de brede MSCI-wereldindex nemen die meer dan 1.700 aandelen uit 23 landen telt.

"Je kunt je keuze om in een bepaald fonds te beleggen ook laten afhangen van je doel", legt Rosa uit. "Als het bijvoorbeeld om je oudedagsvoorziening gaat, kun je een fonds met een einddatum kiezen."

Bij doelbeleggen wordt de portefeuille automatisch bijgesteld: aan het begin van de looptijd zit een groter percentage in meer risicovolle beleggingen zoals aandelen. In de loop der jaren verschuift dat sterker richting vastrentende beleggingen die zorgen voor waardebehoud.

Het fonds dat zich richt op doelbeleggen doet dit automatisch, dus daar hoef je geen aandelenexpert voor te zijn. Zo'n vorm kun je ook kiezen als je in de toekomst in één keer je hypotheek wilt aflossen of de studie van je kinderen gaat bekostigen.

Indexfondsen zijn vooral aantrekkelijk vanwege de lage kosten. Ze worden niet actief gemanaged, dus je betaalt niet een fondsmanager die constant aandelen voor je koopt en verkoopt om de markt te verslaan. Elk fonds is juist zo samengesteld om de marktbeweging te volgen, dus de totale operationele kosten zijn erg laag; volgens Investopedia gemiddeld zo'n 0,2 procent.

Naast die lage kosten verslaan indexfondsen vaak ook actief beheerde fondsen. Bogle schreef daar in zijn boek The Little Book of Common Sense Investing het volgende over: "Het is een simpel concept dat garandeert dat je de wedstrijd wint van de meeste andere beleggers, want bij elkaar opgeteld zullen zij altijd verliezen."

Lees meer over beleggen: