Ondernemer en miljardair Richard Branson, bekend van de Virgin Group, bezocht woensdag Antonov Airport in Oekraïne, waar zeer heftige gevechten in de beginfase van de Russische invasie plaatsvonden. Hij was daar om te praten over de reparatie van de beschadigde landingsbaan en om het wrak van ’s werelds grootste vrachtvliegtuig te zien, meldden de lokale autoriteiten woensdag.

Davyd Arakhamia, een afgevaardigde voor de Oekraïense partij Dienaar van het Volk, plaatste beelden van Branson op zijn Telegram-kanaal terwijl hij een bezoek bracht aan het vliegveld. Dat gelegen is in Hostomel, in de buurt van Kiev.

In het bijschrift zei Arakhamia dat de oprichter van Virgin “zijn bereidheid had geuit om te helpen” bij zowel de reparatie van het vliegveld als de bouw van een nieuwe versie van de Antonov An-225 Mriya, ’s werelds grootste vrachtvliegtuig. Deze werd tijdens hevige gevechten in februari vernietigd.

De An-225 werd gebruikt om humanitaire hulp over de hele wereld te brengen en kon tot 250 ton vracht vervoeren. Het was een symbool van nationale trots in Oekraïne. De vernietiging ervan veroorzaakte verontwaardiging onder de bevolking.

"Het verdriet is zo onbeschrijfelijk. Ik realiseerde me net dat ik precies twee maanden geleden op mijn laatste zakenreis ging. Ik vloog met Mriya," vertelde piloot Dmytro Antonov eerder aan Reuters.

"De Russische bezetters kunnen alles vernietigen, maar nooit onze dromen," zei Arakhamia woensdag.

"We zijn al bezig met een project om een nieuw vliegtuig te bouwen," zei hij. Ook meldde Arakhamia dat Branson "aangenaam verrast was door ons optimisme."

Alexander Khrebet, een verslaggever voor de Oekraïense krant ZN, deelde ook foto's van Branson's bezoek op Twitter.

Branson reageerde niet publiekelijk op zijn reis naar Hostomel. Ondertussen verscheen er eerder op woensdag wel een tweet op zijn officiële Twitter-account over een bezoek aan het naburige Polen om steun voor Oekraïne te bespreken.

Branson sprak zich eerder uit over de Russische invasie in Oekraïne. Hij beschreef Poetin als "hardvochtig" en berekenend. Hij riep mensen op om hun energieverbruik te verminderen om de afhankelijkheid van Rusland te beperken.

LEES OOK: De F-35 zou het perfecte gevechtsvliegtuig voor de oorlog in Oekraïne zijn, volgens een voormalige testpiloot – Nederland heeft inmiddels 18 JSF’s in gebruik