Restitutiepolissen waarbij je een vrije zorgkeuze hebt, worden in 2021 een stuk minder populair.

Belangrijkste reden lijkt het grote verschil in de premie te zijn, vergeleken met andere zorgverzekeringen, signaleert financiële vergelijker Pricewise.

Wie zijn oude zorgverzekering wil opzeggen, kan dat nog tot 31 december doen.

De zorgverzekeringen met volledige vrijheid om de zorgverlener te kiezen die je wilt, zijn aanzienlijk minder in trek. Dat merkt vergelijkingssite Pricewise in ieder geval. De vergelijker denkt dat mensen de zogenoemde restitutiepolis te duur gaan vinden.

Van degenen die tot dusver een vergelijking voor hun zorgverzekering maakten bij Pricewise, volgens een woordvoerster honderdduizenden, heeft nu 3,5 procent voor een restitutiepolis gekozen. Vorig jaar was dat nog 12,7 procent.

Deze afname van bijna driekwart ten opzichte van vorig jaar lijkt volgens Pricewise “te maken te hebben met het grote prijsverschil tussen de natura- en restitutiepolis in 2021.”

Groot verschil maandpremie restitutiepolis en naturapolis

In 2020 was het verschil in maandpremie tussen de goedkoopste restitutiepolis en dito naturapolis met een eigen risico van 385 euro per jaar nog 8,55 euro. Nu is het 15,74 euro.

"Consumenten vinden het niet erg om iets meer te betalen voor een restitutiepolis, maar als het verschil te groot wordt, dan kiezen ze toch sneller voor een goedkopere verzekering. Het maandelijkse premieverschil tussen de goedkoopste naturaverzekering en goedkoopste restitutieverzekering komt in een jaar neer op bijna een hele maand zorgpremie", zegt Pricewise.

De vergelijker heeft niet de indruk dat corona meespeelt bij de beslissing voor een bepaalde verzekering: "Een effect dat je zou kunnen verwachten, is dat mensen op zoek zijn naar meer zekerheid. Dus dat ze een vrije zorgkeuze willen zodat ze meer keuzevrijheid hebben. Maar dit zien we niet terug."

Je huidige verzekering opzeggen kan tot en met 31 december, daarna heb je nog tot en met 31 januari om een polis af te sluiten bij een andere verzekeraar. 

Lees ook: Dit zijn de verschillen tussen een natura-, restitutie, combinatie- en budgetpolis

Met een restitutiepolis krijg je in principe de kosten van een behandeling volledig vergoed. Het maakt niet uit of je naar een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Maar dit gaat niet altijd op. De volledige vergoeding geldt bij een niet-gecontracteerde zorgverlener alleen voor marktconforme bedragen.

Ga je naar een psychiater die 300 euro kost terwijl de verzekeraar 150 euro marktconform vindt, dan moet je de rest bijbetalen. Het is daarom aan te raden de verzekeraar te vragen naar het marktconforme bedrag als je een behandeling ondergaat.

Lees hier meer: Op deze dingen met je letten als je een restitutiepolis afsluit