Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:59
  • Kookwebsite Chef’s Pencil heeft een lijst opgesteld van duurste restaurants ter wereld, waarvan er opvallend veel in Japan staan.
  • Maar op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een menu zo’n 1.540 euro kost.
  • Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
  • Lees ook: In deze 132 Nederlandse restaurants zónder Michelinster kun je uitstekend eten

Een avondje uit eten in een sterrenrestaurant kost al gauw 200 tot 300 euro, maar voor sommige restaurants moet je nog veel dieper in de buidel tasten.

Dat blijkt uit de lijst van duurste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld die kookwebsite Chef’s Pencil heeft opgesteld.

Op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een avondje uit eten maar liefst 1.540 euro per persoon kost. Je krijgt dan wel een 20 gangen-menu, dat vergezeld gaat van virtual reality en special effects om je maaltijd nog bijzonderder te maken.

Oprichter Eduardo Gonzales spreekt volgens Business AM van “een gastronomische voorstelling”, want naast chef-koks werkte ook een team van ingenieurs, illusionisten, scriptschrijvers en componisten mee aan het “maximaliseren van het plezier van aan tafel zitten.”

Het duurste sterrenrestaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam. Daar kost een menu 507 euro. Het restaurant kreeg in 2005 zijn eerste Michelinster en heeft er sinds 2008 twee.

Ciel Blue heeft een internationale met de seizoenen meebewegende keuken en wordt gerund door chefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman.

Helft van duurste Michelin-restaurants te vinden in Japan


Opvallend is dat de helft van de restaurants in de top-10 in Japan te vinden is. Volgens de Japanse chef-kok Masaharu Morimoto komt dat deels omdat er vaak dure seizoensgebonden vis van over de hele wereld wordt gebruikt.

Ook "de vaardigheden van de chef, de precisie en artisticiteit in het maken en serveren van de gerechten" verhogen de prijs van een restaurantbezoek in Japan, zegt Morimoto.

Dit zijn volgens Chef’s Pencil de 13 duurste sterrenrestaurants ter wereld met tussen haakjes de prijs van een menu (meestal exclusief drankjes).

  • 1. Sublimotion, Ibiza, Spanje (1.540 euro)
  • 2. Ultraviolet, Sjanghai, China (1.258 euro)
  • 3. Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japan (805 euro)
  • 4. Azabu Kadowaki, Tokio, Japan (730 euro)
  • 5. Masa, New York, Verenigde Staten (708 euro)
  • 6. Joel Robuchon, Tokio, Japan (564 euro)
  • 7. Kikunoi Honten, Kyoto, Japan (564 euro)
  • 8. Gion Maruyama, Kyoto, Japan (564 euro)
  • 9. Guy Savoy, Parijs, Frankrijk (544 euro)
  • 10. Piazza Duomo, Alba, Italië (513 euro)
  • 11. Ciel Blue, Amsterdam, Nederland (507 euro)
  • 12. Alchemist, Kopenhagen, Denemarken (494 euro)
  • 13. Arpege, Parijs, Frankrijk (469 euro)

LEES OOK: Dit is het verschil tussen restaurants met één, twee of drie Michelinsterren