Niets meer dan een lichte verandering van toon. Toch reageerden financiële markten donderdag op het taalgebruik van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale bank (ECB).

Economen en beleggers willen graag weten in welk tempo het ECB het goedkoopgeldbeleid gaat terugdraaien, nu het beter gaat met de economie van de eurozone. Als de centrale bank minder makkelijk gratis geld beschikbaar stelt, wordt lenen duurder en kunnen rentes oplopen vanaf de huidige lage niveaus.

Formeel veranderde de ECB donderdag niets aan het beleid. De rente waartegen banken kunnen lenen bij de centrale bank bleef gelijk. Ook meldde de ECB dat de centrale bank maandelijks voor 30 miljard euro obligaties blijft opkopen met verse euro’s tot eind september dit jaar. Hiermee blijft er dus extra geld geïnjecteerd worden in de markt.

Maar tijdens de persconferentie van donderdag liet ECB-president Mario Draghi één zin weg bij de toelichting in het beleid: afgelopen januari gaf Draghi nog aan dat de centrale bank klaar staat om méér euro’s in het financiële systeem te injecteren, als de inflatie  te laag blijft. Maar bij de persconferentie van donderdag liet Draghi deze frase weg.

Op financiële markten stegen rentes van staatsleningen licht in reactie op het signaal dat verdere versoepeling van het monetaire beleid in ieder geval geen optie meer lijkt.

De rente voor de 10-jarige Nederlandse staatslening steeg naar een niveau van ruim 0,72 procent. Deze rente is ook van belang voor de hypotheekmarkt.

De euro liet geen duidelijke beweging zien, en koerste donderdagmiddag rond de 1,24 dollar per euro.

LEES OOK: Sommige banken verhogen de hypotheekrente razendsnel, anderen wachten even af: kijk wat jouw geldverstrekker doet