Topdrukte op de hypotheekmarkt.

Januari en februari waren beide topmaanden wat betreft de nieuwe hypotheekaanvragen. Dat heeft niet alleen te maken met de woningverkopen, maar vooral ook met oversluitingen van bestaande hypotheken.

In de donderdag verschenen maandmonitor van februari signaleert intermediair De Hypotheekshop dat het eerste kwartaal van dit jaar waarschijnlijk nog beter wordt dan het eerste kwartaal van 2017, wat betreft de hypotheekaanvragen.

In februari lag het aantal aanvragen in Nederland liefst 22 procent hoger vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Krapte op de huizenmarkt

In zekere zin is de piek bij de hypotheekaanvragen opvallend, want de huizenmarkt in Nederland kenmerkt zich door enorme prijsstijgingen in combinatie met toenemende krapte in het aanbod. In slotkwartaal van 2017 registreerde makelaarsclub NVM voor het eerst in jaren een daling van het aantal verkochte woningen in vergelijking met een jaar eerder.

Wat bij de hypotheekaanvragen echter meespeelt is de stijging van hypotheekrentes de afgelopen twee maanden, als gevolg van oplopende rentes op de kapitaalmarkt. Weliswaar zijn hypotheekrentes nog altijd historisch laag, maar marktexperts denken wel dat het tijdperk van steeds maar dalende rentes op z’n eind komt, doordat de Europese Centrale Bank zijn goedkoopgeldbeleid geleidelijk gaat terugdraaien.

Het idee dat je nu nog kunt profiteren van extreem lage hypotheekrentes zorgt voor een versnelde indiening van hypotheekaanvragen in de eerste twee maanden van dit jaar door huizenkopers, aldus De Hypotheekshop.

Lees ook op Business Insider

Naast de drukte op de kopersmarkt is echter ook het oversluiten van hypotheken bijzonder populair, volgens de Hypotheekshop. De intermediair noemt hiervoor twee redenen:

1. Oversluiten zolang rente nog laag is

Nu de verwachting leeft dat hypotheekrentes op een soort bodempunt zijn aanbeland, kijken huiseigenaren voor wie de huidige rentevaste periode over een paar jaar afloopt bewuster naar de mogelijkheid om vervroegd de hypotheek over te sluiten tegen de huidige lage rentes.

Ofwel: profiteren van de lage rentes, zolang het nog kan.

2. Boeterente minder hoog

Wie vervroegd z’n hypotheekrente aanpast en daarbij mikt op een lagere rente dan de oude rente, loopt tegen boetebepalingen aan. Banken lopen hierdoor immers rente-inkomsten mis.

Maar ook hier kan de recente stijging van hypotheekrentes een rol spelen, volgens De Hypotheekshop. Immers, als rentestijgingen ervoor zorgen dat het gat tussen de huidige marktrente en de oude hypotheekrente van een huiseigenaar kleiner wordt, valt ook de bijbehorende boeterente lager uit.

Uiteraard verschilt het sterk per individuele situatie of oversluiten een interessante optie is.

Lees hier meer over 5 waar je op moet letten bij het oversluiten van hypotheken »