Spaarrentes en hypotheekrentes zijn laag. Maar hetzelfde geldt voor leningen voor consumptieve kredieten. Een lening afsluiten voor een auto of een andere grote aankoop kost een stuk minder dan enkele jaren geleden, want de rente op consumptieve kredieten is de afgelopen tijd gedaald.

Voor een persoonlijke lening van 50.000 euro met een looptijd en een rentevaste periode van 10 jaar, betaal je nu 3,3 procent rente. Volgens kredietvergelijker Becam is dat de laagste rente in 30 jaar.

De rente op consumptieve kredieten is sinds zeven jaar dalende. Toen bedroeg de rente op dezelfde lening 5,2 procent. In andere woorden: consumenten betalen voor een krediet van 50.000 euro nu 6.000 euro minder aan rente dan in 2015.

Volgens Jeroen Uppelschoten van Becam is de rente van consumptieve kredieten laag omdat geldverstrekkers genoegen nemen met lagere winstmarges, om geen marktaandeel te verliezen aan concurrenten. Hetzelfde speelde in 2021 op de hypotheekmarkt.

'Bodem lage rente op consumptief krediet in zicht'

Net als op de hypotheekmarkt lijkt de bodem wel in zicht. Van Uppelschoten verwacht dat de rente op consumptieve kredieten niet verder wordt verlaagd. Hiervoor is volgens hem wel van belang dat consumenten vertrouwen hebben in hun eigen financiële situatie. "Naarmate dit vertrouwen stijgt, zal ook de vraag naar leningen verder toenemen. Voor geldverstrekkers is er in die situatie minder reden om de race naar de bodem voort te zetten."

Toch blijven het verloop van de coronapandemie en de hoge inflatie onzekere factoren. Uit een enquête van Wijzer in Geldzaken blijkt dat mensen zich zorgen maken over de stijgende energiekosten en hogere prijzen. En begin december bleek dat het consumentenvertrouwen voor de derde maand op rij is verslechterd.

Overigens zijn sinds 1 april 2021 de leennormen voor consumptieve kredieten aangescherpt. Tegenwoordig wordt bij het bepalen van het maximale leenbedrag ook rekening gehouden met extra kosten die je hebt als je een huis of auto hebt. Verder is het goed om te weten dat de rente die je betaalt meestal wat hoger ligt dan de rente waarmee wordt geadverteerd.

Lees meer over lenen: