De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan.

De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

“Dat is een gigantisch bedrag”, erkent De Jonge. “Maar het is onvermijdelijk dat we deze kosten moeten maken. Met de renovatie kunnen we dit schitterende monument, het oudste regeringscentrum ter wereld dat nog in gebruik is en het hart van onze democratie, voor de toekomst behouden.”

Hofvijver zorgt voor lekkage in Tweede Kamergebouw

De opknapbeurt waartoe in 2015 werd besloten, is veel ingewikkelder gebleken dan gedacht. Niet alleen de bouwkundige staat valt tegen. Van de ruim 4.000 vertrekken in het complex, waarvan de oudste delen achthonderd jaar oud zijn, zijn er geen twee identiek. Dat betekent dat overal maatwerk nodig is.

Sinds het Binnenhof in 2021 grotendeels dichtging, is bijvoorbeeld aan het licht gekomen dat het monumentale dak van de Eerste Kamer niet meer goed op de wanden steunt. En de oorzaak van hardnekkige vochtproblemen in het Tweede Kamergebouw is eindelijk ontdekt: de verderop gelegen Hofvijver lekt.

Het wordt nog "een hele klus" om de opknapbeurt op tijd af te krijgen, zei De Jonge in een toelichting tegen de pers. De oplevering is vooralsnog eind 2028 gepland en dat is al twee jaar later dan eerder gedacht. Volgend jaar wordt een nieuwe inschatting gemaakt.

LEES OOK: 7 dingen uit de voorjaarsnota van het kabinet die je portemonnee raken: hogere vrijstelling op sparen en beleggen in 2025, hogere accijns op benzine en diesel