Reizen van en naar je werk kan goed zijn voor je geestelijke gezondheid, blijkt uit een recente studie.

Amerikaanse onderzoekers van Wayne State University en Rutgers University ontdekten dat woon-werkverkeer een overgangsfase creëert waarin je hersenen zich kunnen uitschakelen en opladen.

Hoe belangrijk dit is voor het tegengaan van een burnout werd duidelijk tijdens coronapandemie, schrijven Matthew Piszczek en Kristie McAlpine in een artikel op The Conversation. Door al het thuiswerken vervaagde de grens tussen werk en privé steeds meer. Daarom misten sommige mensen hun dagelijkse reis naar kantoor.

Reizen helpt met omschakelen

Mensen hebben tijd nodig om mentaal om te schakelen van werk naar privé. Dit gebeurt volgens de onderzoekers met twee processen: het geestelijk loslaten en het geestelijk herstel.

Geestelijk loslaten, zoals omschreven in een studie uit 2007, betekent dat je niet alleen niet meer bezig bent met werk en e-mails, maar dat je ook bent gestopt met het nadenken over problemen en kansen op het werk.

Met geestelijk herstel doelen de onderzoekers op het mentaal bijkomen van je zware werkdag.

Zonder deze twee processen hebben mensen een vergrote kans op een burnout, blijkt uit een studie uit 2014. Door te reizen naar je werk kun je deze processen op een vast tijdstip laten plaatsvinden.

Langere reistijden kunnen extra rustgevend zijn

In een ander, niet-gepubliceerd onderzoek ontdekten de wetenschappers dat de duur van je reis ook van belang is. "We kamen erachter dat mensen met langere reistijden zich beter konden loskoppelen van hun werk en meer ontspannen waren tijdens hun reis", schrijven ze op The Conversation.

Wel is er een kanttekening: je reis moet niet te stressvol zijn. "Op dagen dat het reizen meer stress oplevert dan normaal, meldden de werknemers dat ze hun werk minder makkelijk konden loslaten en moeilijker tot rust kwamen."

Thuiswerkers kunnen profiteren van een 'nepreis'

De onderzoekers denken dat door te reizen naar je werk, je een burnout kan voorkomen.

Om optimaal tot rust te komen, "zouden forenzen vooral niet moeten nadenken over de werkdag, maar zich moeten focussen op het nuttig invullen van hun reistijd". Als voorbeelden noemen ze het luisteren naar een podcast of muziek of het bellen van een vriend of vriendin.

Proberen om zo snel mogelijk thuis te komen door de route elke dag te veranderen, door de drukte te vermijden, of door juist in een overvolle trein te springen, kan contraproductief werken, volgens de onderzoekers.

Thuiswerkers zouden kunnen profiteren van een 'nepreis'. "Denk hierbij aan een wandeling van een kwartier die de werkdag afsluit", stellen de onderzoekers.

LEES OOK: Een saaie baan is één van de belangrijkste verborgen redenen waarom werknemers vertrekken – zo kun je werk zinvol maken