Veel Nederlanders hebben tegenwoordig een set pasjes in een speciale portemonnee zoals de Secrid zitten. Vanaf 31 januari moet je extra oppassen, als je naast je OV-chipkaart ook een gewone betaalpas in de buurt van het poortje houdt, als je incheckt bij de NS. Je kunt losse kaartjes namelijk automatisch afrekenen met je betaalpas.

Met een contactloze betaalpas, creditcard of een smartphone met een betaalfunctie kun je vanaf 31 januari bij de NS in- en uitchecken. Dit heet OVpay. Het kopen van een los kaartje is niet meer nodig. Dit geldt alleen voor reizen in de tweede klas zonder korting.

Abonnementshouders kunnen dus gewoon hun OV-chipkaart blijven gebruiken.

Voor het inchecken met een betaalpas, mobiele telefoon of creditcard hoef je niets speciaals te doen: je moet het pasje gewoon bij de kaartlezer van een poortje houden bij het in- en uitchecken.

Dit laatste betekent wel dat je dus extra moet opletten, als je meerdere pasjes in je portemonnee hebt. Reis je met een OV-chipkaart, dan moet je zorgen dat alleen die wordt uitgelezen. Als je per ongeluk ook je betaalpas bij de kaartlezer houdt, kun je te maken krijgen met extra reiskosten voor losse kaartjes.

De NS kondigde afgelopen jaar aan dat treinreizigers in 2023 gemiddeld 4,3 procent meer gaan betalen dan nu. De meeste tarieven stijgen, maar enkele abonnementen worden goedkoper.

Losse treinkaartjes voor de 2e klas zijn gemiddeld met 5,5 procent in prijs gestegen. Dit geldt voor de enkele reizen en dagretours die met de OV-chipkaart, NS-Business Card, eenmalige chipkaart (toeslag van 1 euro) of E-ticket worden gekocht.

Het goedkoopste kaartje bij de NS is voor 0 tot en met 8 tariefeenheden en kost in 2023 2,60 euro. Dit is 2e klas, voltarief inclusief btw. De tariefeenheid is de vastgestelde afstand tussen twee stations en komt ongeveer overeen met het aantal kilometers tussen die stations. Met de goedkoopste ticket reis je bijvoorbeeld van Almere Centrum naar Almere Oostvaarders of van Culemborg naar Geldermalsen.

Het grootste aantal tariefeenheden is 200, waarvoor je in 2023 een voltarief van 29,40 euro betaalt.

LEES OOK: Dit gebeurt er met 7 vaste lasten in 2023: van energie en water tot OV-reizen en hypotheek