Elke baan kent wel verrassende kanten. Bij stewards en stewardessen is dat niet anders. Business Insider vroeg negen stewards en stewardessen bij acht verschillende luchtvaartmaatschappijen naar de meest verrassende aspecten van hun werk.

Dit waren de antwoorden.

De foto’s in dit verhaal tonen niet de door Business Insider geïnterviewde stewards en stewardessen.


Hoe weinig sommige mensen weten over vliegen.

Foto: David Becker/Associated Press

Een stewardess van Delta Air Lines zegt dat ze, omdat ze zelf zo veel vliegt, automatisch aanneemt dat passagiers ook wel weten hoe het allemaal werkt in een vliegtuig. Dus als een passagier dan vraagt waar hij of zij de juiste rij kan vinden, is ze verbaasd.

Ze moet zichzelf er daarom regelmatig aan herinneren dat er ook mensen zijn die voor het eerst vliegen en er veel minder van afweten dan zijzelf.


Hoe makkelijk het is om een band op te bouwen met collega's.

Foto: Max Mumby/Indigo/Getty Images

"Met de meeste mensen met wie ik werk krijg ik heel makkelijk contact. We lijken zo op elkaar", zegt een stewardess van United Airlines. "Ik heb het idee dat stewards en stewardessen over het algemeen erg vergelijkbare karakters hebben."

"Je ontmoet iemand en hebt al heel snel het idee dat je elkaar al tien jaar kent", voegt ze daaraan toe.


Hoe lomp sommige passagiers kunnen zijn.

Foto: Shutterstock

Een steward van Delta Air Lines zegt verrast te zijn door het lompe gedrag van sommige passagiers tegenover het cabinepersoneel en andere passagiers. "Sommige mensen zijn net kleine kinderen", licht hij toe.

"Zo was er eens een passagier die medische hulp nodig had nadat we waren geland. In zo'n situatie heeft het de hoogste prioriteit dat degene die medische assistentie nodig heeft het toestel kan verlaten. Maar sommige passagiers maakten zich zorgen over het missen van hun aansluitende vlucht en moest meermaals duidelijk worden gemaakt dat ze in hun stoel moesten blijven zitten totdat de persoon die hulp nodig had het toestel had verlaten."

"Het is gewoon schokkend om die kant van mensen te zien", vertelt hij.


Hoe leuk het werk is.

Foto: Robert Alexander/Getty Images

Steward Kevin Cain van PSA Airlines zegt verbaasd te zijn hoe leuk hij zijn werk vindt.

"Ik wist wat ik kon verwachten, maar ik had niet verwacht zo te genieten van mijn baan als steward", vertelt hij. "Het is een soort van verslaving om hoog in de lucht te zijn, complimenten van passagiers te krijgen en te weten dat je ze een goede service verleent."


Beroemdheden kunnen in het echt heel anders zijn dan je zou verwachten.

Foto: Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images

Een stewardess van Worldwide Jet, dat charters uitvoert met privéjets, zegt dat ze vaak sterren en beroemdheden treft tijdens haar vluchten. Doordat je ze vaak op tv ziet of over ze leest in roddelbladen denk je ze beter te kennen dan je eigenlijk doet, vertelt ze.

Soms zijn ze echt heel anders dan ze had verwacht, zoals bijvoorbeeld Prince. Die wilde het extreem warm hebben in het vliegtuig en wilde niet dat iemand aan boord vlees zou eten.

"Je denkt te weten hoe beroemdheden zijn, maar je weet niet echt hoe ze zijn totdat je ze daadwerkelijk leert kennen", zegt ze.


Echt onhandelbare passagiers zijn heel zeldzaam.

Foto: Orhan Akkanat/Anadolu Agency via Getty Images

"Het meest verrassende aspect van mijn baan is dat ik nauwelijks te maken heb gehad met boze passagiers", zegt een stewardess van Envoy Air. "In de media hoor en lees je regelmatig over hoe passagiers aan het vechten en schelden slaan, maar ik ben in mijn hele loopbaan maar twee echt lastige passagiers tegengekomen."


De gemeenschap van stewards en stewardessen voelt als een familie.

Foto: Mikhail TereshchenkoTASS via Getty Images

Stewardess Sally Ann MacLagan van Mesa Airlines zegt verbaasd te zijn over hoe de gemeenschap van cabinepersoneel voelt als familie, onafhankelijk van waar ze is.

"We hebben allemaal een heel sterk gemeenschapsgevoel", stelt ze.


Je leert elke dag iets nieuws.

Foto: Leonhard Foeger/Reuters

"Het klinkt misschien als een cliché, maar ik denk dat ik elke dag iets nieuws leer", zegt een stewardess van Alaska Airlines.

Een van de grootste lessen die ze heeft geleerd is om te gaan met onverwachte gebeurtenissen. "Je kan simpelweg niet alles plannen en dat zal je merken in deze baan", vertelt ze.


Thuis blijft alles hetzelfde, zelfs als je wat langer weg bent.

Foto: Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images

"Ik kan me nog herinneren dat ik bang was dat het contact met mijn familie en vrienden zou verwateren als ik langere periodes van huis was. Mijn beste beste vriendin verzekerde me dat dat niet nodig was en ze blijkt gelijk te hebben", vertelt een stewardess van American Airlines.

"Ik merkte dat ik de boel weer kon oppikken waar we gebleven ware. Het meest verrassende is hoe weinig er thuis verandert als je terugkomt, ook als je wat langer weg bent geweest."

Lees meer over de luchtvaart: