De grootste reisorganisatie van Europa, TUI, raakte in het afgelopen kwartaal bijna 99 procent van zijn omzet kwijt vanwege de coronacrisis.

Omdat landen op slot gingen en vliegen daardoor onmogelijk werd, konden mensen tot medio mei vrijwel niet op vakantie naar het buitenland.

Sindsdien komt het toerisme in Europa, Mexico, de Caraïbische eilanden en Egypte langzaamaan weer op gang, met de nodige voorzorgmaatregelen zoals afstand houden en mondkapjes.

Toch bleven de heropende hotels grotendeels leeg. De bezettingsgraad is slechts een vijfde van het normale niveau.

Reisgigant TUI, die ook in Nederland vliegtickets verkoopt, cruises en pakketreizen aanbiedt, heeft een verschrikkelijk kwartaal achter de rug.

April, mei en juni stonden in het teken van wereldwijde restricties die vliegen onmogelijk maakten. Ook hadden veel landen hun grenzen op slot. Daardoor kwamen alle activiteiten van TUI stil te liggen.

Het gevolg daarvan was dat de grootste touroperator van Europa tussen april en juni vrijwel geen geld binnenkreeg. De omzet kelderde tot ruim 71 miljoen euro, een daling van bijna 99 procent vergeleken met een jaar eerder. Het nettoverlies bedroeg meer dan 1,4 miljard euro.

Hotels zijn amper bezet, boekingen liggen ruim 80 procent lager

Medio mei begon de situatie te verbeteren en in juni verwelkomden meerdere landen weer toeristen. TUI kon daardoor 55 hotels heropenen, 15 procent van het totaal.

Toch bleef een inhaalslag uit. De heropende hotels bleven leeg of werden amper gevuld, waardoor de gemiddelde bezettingsgraad op 23 procent uitkwam.

De cruiseschepen van TUI bleven gedurende het hele kwartaal in de haven, vanwege het overheidsadvies om die tours op te schorten. Cruiseschepen bleken broedplaatsen te zijn voor het coronavirus, vanwege hun populariteit onder toeristen op leeftijd en beperkte ruimte voor passagiers om afstand van elkaar te houden.

Met de boekingen is de situatie ook niet om over naar huis te schrijven: voor deze zomer liggen die ruim 80 procent lager dan een jaar terug. Om meer reizigers te verleiden toch tijdens corona op vakantie te gaan, was TUI vorig kwartaal genoodzaakt de prijzen te laten zakken. Die gingen over de brede linie met ongeveer een tiende omlaag.

TUI blijft voorlopig overeind dankzij de steun van de Duitse overheid en een reorganisatie

Om aan zijn financiële verplichtingen te blijven voldoen, krijgt TUI hulp van de Duitse staat. Deze week verzekerde het reisconcern zich van nog eens 1,2 miljard euro aan noodkrediet, naast de al in april verstrekte steun van 1,8 miljard euro. Daarbij bestaat de kans dat de overheid een belang in het bedrijf verwerft.

Verder is het reisconcern bezig met een reorganisatie. In mei maakte TUI al bekend 8.000 banen te schrappen als gevolg van de crisis. Naar verluidt krimpt TUI zijn Duitse luchtvaartvloot flink in en worden in het Verenigd Koninkrijk veel reisbureaus gesloten.

De gevolgen van de reorganisatie voor Nederland, waar 2.800 mensen werken, zijn nog niet duidelijk.

TUI kijkt wel met optimisme naar de toekomst. Topman Fritz Joussen hoopt dat veel klanten die dit jaar hun vakantie hebben overgeslagen die volgend jaar extra willen inhalen. Voor de zomer van 2021 verwacht het concern 145 procent meer boekingen te hebben dan de eerdere raming voor deze zomer, als er geen coronavirus zou zijn geweest.

Lees meer over reizen: