• Na slechts twee maanden onderhandelen heeft de nieuwe Duitse regeringscoalitie van SPD, de Groenen en FDP een regeerakkoord gepresenteerd.
  • De regering wil de klimaatdoelen halen en Duitsland vergaand digitaliseren.
  • Andere opvallende punten zijn de legalisering van cannabis, de verhoging van het minimumloon en de verlaging van stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar.

De ‘stoplichtcoalitie’ van de centrumlinkse SPD, milieupartij de Groenen en de liberale FDP, vernoemd naar de kleuren van de drie partijen, heeft woensdag na ‘slechts’ twee maanden onderhandelen een regeerakkoord gepresenteerd.

Het is de eerste keer dat deze drie partijen samen een landelijke regering vormen. De afgelopen zestien jaar stond de conservatie CDU/CSU altijd aan het roer met Angela Merkel als bondskanselier. Zij zal, als het regeerakkoord officieel goedgekeurd is door de drie partijen, worden opgevolgd door SPD-leider Olaf Scholz.

Lees ook: Dit is SPD-leider Olaf Scholz, de nieuwe bondskanselier van Duitsland met een teflonlaag waar Mark Rutte jaloers op kan zijn

Na een groot verlies van de CDU/CSU tijdens de verkiezingen in september, kozen de Groenen en de FDP ervoor te onderhandelen met winnaar SPD, na verkennende gesprekken te hebben gevoerd met de christendemocraten.

Het is opvallend dat de coalitie al binnen 60 dagen met een regeerakkoord komt. De FDP en de Groenen liggen namelijk ideologisch ver uit elkaar.

Toch waren de partijen het volgens ingewijden al snel eens over de de noodzaak om het land "ingrijpend te vernieuwen". Met deze plannen in het regeerakkoord denken ze dat kunnen bewerkstelligen.

Een grote investering in klimaat

De Groenen beloofden hun achterban voor de verkiezingen alleen te zullen regeren als Duitsland meer zal doen om om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat is terug te zien in het akkoord dat er nu ligt.

Er zullen "toereikende middelen" geïnvesteerd worden in groene technologieën om een maximale opwarming van 1,5 graad te behalen, 80 procent van alle elektriciteit duurzaam op te wekken en om Duitsland al per 2030 afscheid te laten nemen van kolen. Dat is acht jaar sneller dan eerder gepland.

De coalitie wil daarnaast het goederenvervoer per spoor met 25 procent verhogen, er bij Europa op aandringen om een Europese toeslag voor vliegreizen in te voeren en heeft als doel gesteld per 2030 zeker 15 miljoen elektrische auto’s op de weg te hebben. De partijen willen ook dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal is.

Hoger minimumloon, maar geen extra belastingen

In het eerste jaar dat de ‘stoplichtcoalitie’ aan de macht zal zijn, wordt het wettelijk minimumloon verhoogd van de huidige 9,50 euro naar 12 euro per uur. Dat was een belangrijke verkiezingsbelofte van de sociaaldemocratische SPD, die dit met steun van de Groenen in het regeerakkoord heeft weten te krijgen.

Als compromis zijn de partijen overeengekomen dat er geen extra belasting op vermogen zal worden ingevoerd en de staatsschuld niet verder zal oplopen. Dit waren beide belangrijke campagnebeloften van de FDP.

Volgens analisten hebben zij dan ook de meeste punten gescoord. "Voor de FDP werpt de coalitie nu al vruchten af", schrijft het landelijke weekblad Die Zeit.

De opvallende punten: cannabis, kiesleeftijd en een verbetering van het immigratiesysteem

Andere punten die direct opvielen in het 177 pagina's tellende regeerakkoord zijn de plannen om de gereguleerde verkoop van cannabis te legaliseren, 400.000 nieuwe appartementen per jaar te bouwen om zo de huizencrisis in het land te bestrijden en een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar.

De partijen komen ook met plannen om het Duits immigratiesysteem te verbeteren. Zo willen ze dat immigranten al na vijf jaar woonachtig te zijn in Duitsland staatsburgerschap kunnen aanvragen en dat het hebben van een dubbel paspoort wordt toegestaan.

Dit zou een oplossing bieden aan duizenden etnische Turken, van wie de meesten na tientallen jaren in Duitsland nog altijd alleen de Turkse nationaliteit hebben. De coalitie wil ook een puntensysteem invoeren om zo meer hoogopgeleide immigranten binnen te halen.

De coronapandemie blijft ook in Duitsland de prioriteit

Het gezamenlijke persmoment met leiders van de drie partijen werd overschaduwd door de crisissfeer rond de coronapandemie. Duitsland heeft, net als Nederland, de afgelopen tijd weer recordaantallen besmettingen gemeld.

Aankomend bondskanselier Olaf Scholz benadrukte aan het begin van zijn speech dat vaccineren de uitweg is uit de crisis en zinspeelde op een vaccinatieplicht voor bepaalde groepen.

Ook Robert Habeck, een van de leiders van de Groenen, beklemtoonde tijdens presentatie van het akkoord dat alles zal worden gedaan om het tij te keren. De nieuwe coalitiepartners willen ook een miljard euro uittrekken om zorgverleners een bonus te geven.

LEES OOK: Bij de Nederlandse formatie gaat het naar verluidt over extra kerncentrales – volgens VVD en CDA zijn die nodig om in 2050 CO2-neutraal te zijn