• Het kopen van een refurbished Samsung Galaxy is prijstechnisch heel aantrekkelijk.
  • In het geval van het aanschaffen van een verouderd model is het wel zaak om op updates te letten.
  • Business Insider bekeek wat je aan refurbished Samsung Galaxy-modellen kunt krijgen met een budget tussen de 300 en 500 euro.

Een manier om een nieuwe telefoon te kopen zonder de volle mep te betalen is uitwijken naar refurbished modellen. Dat is een populaire optie voor de prijzige Apple-producten – je komt om in de aanbieders hiervan – maar het kan ook voor de populaire Android-telefoons van Samsung. 

Net als Apple komt Samsung elk jaar met meerdere nieuwe telefoons op de markt, maar deze veranderen de laatste jaren niet zoveel meer. Ze worden niet veel sneller, krijgen marginaal betere camera’s en de technologie voor schermen lijkt helemaal stil te staan.

Het uitwijken naar een iets ouder model tegen veel lagere kosten lijkt daarom een goed alternatief. Helaas hoef je hiervoor niet aan te kloppen bij de grote telefoonverkopers. Deze verkopen doorgaans alleen de nieuwste modellen.

We namen daarom een kijkje bij de refurbished aanbieders, maar hier bleek het aanbod ietwat karig, zeker in vergelijking met gereviseerde iPhones. Ook is het wat lastiger om deze aanbieders en hun werkwijze te vergelijken. Dit komt onder meer omdat ze allemaal andere eisen stellen aan het refurbish-proces. Het is dus aan te raden om je beoogde telefoon goed te vergelijken bij verschillende aanbieders.

De verkopers van refurbished Android-telefoons hebben zich ook niet aangesloten bij het Keurmerk Refurbished, omdat dit keurmerk op dit moment alleen nog voor iPhones geldt.

The Back Market verdient speciale aandacht. Dit is namelijk niet zomaar een verkoper, het is een zogenoemde marktplaats voor refurbished apparatuur. Dat wil zeggen dat The Back Market een platform is voor andere verkopers om hun waar aan te bieden.

Voor jou als koper zorgt dit voor extra onduidelijkheid. Op het platform kan dezelfde telefoon verschillende prijzen, leveringsvoorwaarden en garantietermijnen hebben. Dat alles levert extra uitzoekwerk op als je besluit om via deze website te kopen.

Deze refurbished Android-telefoons vonden we

De tabel hieronder toont een overzicht van refurbished Samsung Galaxy S- en Galaxy Note-modellen tussen de 300 en 500 euro die we vonden. We zijn hierbij zoveel mogelijk uitgegaan van de kleur zwart met de laagste opslagcapaciteit, omdat de opslag makkelijk uit te breiden is met een sd-kaartje.

Ook kozen we zoveel mogelijk voor de conditie-aanduiding ‘zo goed als nieuw’. We gaan ervan uit dat mensen het liefst een nagenoeg nieuw ogende telefoon kopen.

Nu zou je kunnen denken dat het karige aanbod komt doordat de telefoons van Samsung iets minder duurzaam zijn gemaakt en daarom een minder lang leven beschoren zijn, maar dat zou geen valide reden mogen zijn. Er worden miljoenen van die toestellen verkocht en het is niet aannemelijk dat ze allemaal na twee tot drie jaar de geest geven. Daarom doken we iets verder in de materie. 

Updates zijn niet zo vanzelfsprekend als je denkt

Een mogelijke reden vonden we in het beperkte aantal updates dat oudere modellen krijgen. Zo blijkt dat Samsung officieel maximaal vier jaar lang updates verzendt naar zijn telefoons. Koop je een refurbished model, dan moet je er dus rekening mee houden dat je na één tot twee jaar geen updates voor het toestel zult ontvangen.

In de praktijk blijkt gelukkig dat Samsung ook na de vier jaar doorgaat met updaten. Het merk beperkt dit wel tot de essentiële beveiligingsupdates en ze komen niet meer maandelijks, maar eens per kwartaal binnen. Toch is het niet verstandig om uit te gaan van deze coulance van Samsung.

De smartphonefabrikant zou zomaar kunnen beslissen om de updates toch na de vastgestelde vier jaar te stoppen, en dan hang je alsnog. Dit is dus een belangrijk punt om mee te nemen bij de keuze voor een gereviseerde Samsung.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider
Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Uiteindelijk vermoeden we dat er een veel simpelere reden achter het beperkte aanbod zit: geld. Samsung-telefoons zijn minder waardevast dan iPhones. Dat is een feit. Dit betekent dat er minder te verdienen valt aan het aanbieden van de producten van Samsung.

De marge is waarschijnlijk beperkt als je bedenkt dat de aanbieder ook het refurbish-proces moet betalen. Daarnaast valt op dat de prijzen van een refurbished topmodel van Samsung erg dicht bij de prijs van een budgetmodel van hetzelfde merk komt. En die zijn in sommige gevallen technisch beter dan de inmiddels verouderde refurbished modellen.

Processoren en schermen nagenoeg onveranderd in loop der jaren

Toch is het best interessant om als consument te kiezen voor een oudere Samsung. Want als je naar onderstaande tabel kijkt, zie je al snel dat ze technisch amper zijn veranderd de afgelopen jaren. De schermtechnologie is nagenoeg hetzelfde en de processoren zijn qua snelheid niet veel anders. De grootste verschillen zitten in werkgeheugen en (aantal) camera’s. Je haalt dus relatief veel telefoon in huis voor een fractie van de prijs.

Bepalen welk model de beste keuze is, is lastig. Prijzen en specs liggen dicht bij elkaar. Als we moeten kiezen - en dat moeten we van onszelf - dan zouden we gaan voor de reguliere Galaxy S10. Het is een nog niet heel oud model (introductie was op 21 februari 2019) waardoor updates nog lang genoeg binnen zullen komen.

Ook heeft hij, gezien de specs, camera’s en schermgrootte, een goede combinatie van alles en presteert hij, althans op papier, nog beter dan de huidige budgetmodellen in dezelfde prijscategorie.

Uiteraard hoef je het niet met ons eens te zijn. Als je een groter of kleiner scherm, of meer of minder camera’s wilt hebben, dan is er keuze genoeg. Zeker in deze prijsklasse. Maar bedenk dat je met een budget van 500 euro al snel binnen het bereik van een nieuw budgetmodel komt.

Mocht je op een refurbished model in die prijscategorie uitkomen, dan is het misschien een beter idee om toch te kiezen voor een splinternieuwe telefoon.

Lees meer over smartphones: